Vintrenden – som fortsätter att öka

Sex av tio: Lågalkoholvin nästa stora grej

Foto: Foto: Lindemans.
Lågalkoholviner blir alltmer populära – och finns i vanliga matbutiker.
MAT & DRYCK

Först fick alkoholfritt öl sitt stora genombrott i Sverige.

Nu står lågalkoholviner inför samma hajp – tror sex av tio svenskar.

– Det är kul att se att svenskarnas positiva inställning till lågalkoholvin ökar för varje år, säger Anna Andrée Jeppe hos tillverkaren Treasury Wine Estates i ett pressmeddelande.

Mellan 2012 och 2014 ökade svenska försäljningen av alkoholfri öl med 75 procent på Systembolaget, i dag serverar de flesta krogar den sortens öl.

Snart kan det bli lika vanligt med viner som har låg alkoholhalt.

En ny undersökning, beställd av en vintillverkare, visar nämligen att sex av tio kan tänka sig att ersätta vin med högre alkoholhalt med lågalkoholvin.
– Undersökningen bekräftar att vår satsning på att driva lågalkoholkategorin framåt är helt rätt, säger Anna Andrée Jeppe.

Hälsan ett viktigt argument

En tidigare variant på undersökningen, gjord i mars 2015, visar att att en av tre svenskar har köpt lågalkoholviner – och kan tänka sig göra det igen. Anledningen till köpet hälsoskäl i 34 procent av fallen. Samtidigt har tillgängligheten ökat, viner upp till 2,2 procent får nämligen säljas i vanliga mataffärer. 61 procent av de svarande är positiva till möjligheten finns.
– Vi är glada över att svenskarna är så positivt inställda till att köpa lågalkoholviner i mataffären och att många livsmedelsbutiker väljer att satsa på denna kategori.

”Allt fler uppskattar smaken och kvaliteten”

Enligt Anna Andrée Jeppe är hälsoaspekten en del i framgången. Bättre kvalitet på produkterna en annan:

– En tänkbar förklaring, utöver hälsoaspekten, är att allt fler uppskattar smaken och kvaliteten av lågalkoholvin idag jämfört med tidigare. För alla de som vill ha sundare start på det nya året och som samtidigt vill sätta lite guldkant på tillvaron kan idag välja ett vin med lägre alkoholhalt – detta utan att kompromissa med smaken, säger hon.

Fotnot: Undersökningarna genomfördes av Novus på uppdrag av vintillverkarens Lindemans i mars samt augusti 2015. Totalt genomfördes 1 063 respektive 1 000 intervjuer med män och kvinnor i åldrarna 18 till 79 i ett riksrepresentativt urval. Deltagarfrekvensen var 59 respektive 56 procent.

FAKTA

Lågakolholvin

Finns både som rött, vitt och mousserande.
Har en procenthalt mellan 0,5 och 5,5 procent.
Viner mellan 0,5 och 2,2 procent finns välsorterade mataffärer.
Viner upp till 5,5 procent finns hos Systembolaget.

Aftonbladet Mat & Vin

ARTIKELN HANDLAR OM