5 superbilliga rätter – under 100-lappen

1 av 6 | Foto: Foto: Skippanudlarna.com
Sally Jönsson.
MAT & DRYCK

Glöm burkravioli och nudelsoppa.

Det går att göra schysst mat för en billig penning.

Här listar matbloggaren och författaren Sally Jönsson fem rätter – som är snabb, nyttig och billig.

Bra och god mat måste inte alls vara dyr och jobbig att laga. Sally Jönsson, författare till boken "Skippa nudlarna - Snabb, nyttig och billig mat” och bloggare på Skippanudlarna.com, visar hur du gör.

Alla recept nedan är prissatta och ingen av rätterna kostar mer än 16 kronor per portion – för fem rätter betalar du alltså bara 59 kr.

Supersnabb grön tonfisksås med spaghetti (11 kr per portion)

2 portioner
2 portioner spaghetti
250 g frusna gröna ärtor
170 g tonfisk
1 tsk citronpeppar
Gör så här:
1. Börja med att koka pastan enligt beskrivning på förpackningen, dock något al dente.
2. Koka ärtorna i 2-3 minuter, häll av nästan allt vatten och mixa till en sås tillsammans med citronpeppar.
3. Häll av vattnet från tonfisken och blanda ner i ärtsåsen.
4. Häll av pastavattnet och blanda allt i kastrullen och värm snabbt på innan du serverar. Vill du lyxa till det lite extra, strö över lite fetaost, riven parmesan eller solrosfrön.

Morotsbiffar med tahinidressing och spenat och äppelsallad (10 kr per portion)

2 portioner
4 dl morotsmos
2 ägg
1 tsk svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm salt
200 g bok choy eller spenat
1 äpple
10 g färsk ingefära
2 skivor bröd
Dressing
2 msk tahini
2 msk vatten
1 vitlöksklyfta
2 tsk pressad citron (eller citronpeppar och 2 tsk vatten)
Gör så här:
1. Blanda ihop ägg, morotsmos och kryddor. Om smeten är allt för blanda ner lite havregryn, fiberhusk, sojamjöl eller ströbröd och låt svälla en stund
2. Klicka ut till biffar i stekpannan och stek ca 4 minuter på medelhögvärme på varje sida.
3. Hacka äpple och fräs spenat eller bok choy (kina kål) i en stekpanna med hackad ingefära. Blanda ihop med äpplet.
4. Rosta en skriva gott bröd och servera biffarna med tahinidressingen och salladen.

Torsk med rödbetssås och bakad palsternacka (16 kr per portion)

2 portioner
500 g kokta rödbetor
2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
200 g palsternacka
200-300 g torsk
1,5 tsk basilika
1,5 tsk citronpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär palsternacka i klyftor och lägg på en plåt och ringa lite olja på dem samt salta och peppra. Sätt i i ungen och låt baka i 10 min innan du sätter in fisken. Lägg fisken i en form med bakplåtspapper. Krydda med basilika och citronpeppar.
2. Sänk värmen i ugnen till 200 grader och tillaga i 15-20 min beroende på hur tjocka bitarna är.
3. Mixa rödbetorna, vitlöken och pepparn till en slät sås. Såsen kan ätas varm eller kall.

Pasta med broccolipesto (13 kronor per portion)

2 portioner
Ca 400 g broccoli
6 msk riven ost
3 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
4 msk vatten
Salt och peppar
2 portioner spaghetti
Kycklingfilé eller tofu som du steker i chilikrydda

Gör så här:
1. Börja med att koka broccolin. Koka därefter pastan. När broccolin är klar häller du av vattnet, men låter ca 2 msk vara kvar i kastrullen.
2. Mixa tillsammans med vitlök, ost, olivolja. Smaka av med ganska mycket salt och lite peppar.
3. Servera peston med valfri pasta och chilikryddad kyckling eller tofu.

Pumpasoppa med kokos, chili och ingefära (9 kronor per portion)

2 portioner
ca 500 g butternut squash pumpa
1-2 dl kokosmjölk
2×1 cm bit färsk ingefära
1 vitköksklyfta
2 krm sambal olek
Salt och peppar
Gör så här:
1. Skala pumpan, karva ur kärnorna (spara och rosta i en torr stekpanna) och skär köttet i små bitar. Ju mindre desto snabbare koktid.
2. Fräs finhackad ingefära och vitlök i lite olja i en kastrull. Tillsätt pumpan och häll på vatten så det täcker allt kött. Koka med vatten tills pumpan är mjuk. Fräs om du vill zucchini och purjolök tillsammans med lite svartpeppar. Häll av kokvattnet men spara det i en skål.
3. Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölk och ev lite av kokvattnet beroende på hur tjock du vill ha soppan.
4. Smaka av med sambal olek, salt och peppar. Servera med grönsaksfräset, pumpafröna och gärna ett gott bröd.

Aftonbladet Mat & Vin

ARTIKELN HANDLAR OM