Spansk afton med paella och sangria

1 av 2 | Foto: Thinkstock
Paella med blåmusslor
MAT & DRYCK

Den älskade spanska rätten paella är inte bara sommaren förunnad.

Avnjut havets läckerheter under en spansk afton med en kanna sangria och goda vänner.

Här är recepten för en riktigt god kväll.

Paella med blåmusslor och rökt fläsk

4 personer

1 nät blåmusslor, ca 1 kg

2 dl okokt ris

1 röd paprika

1 gul lök

1 färsk fänkål

3 skalade vitlöksklyftor

200 g rökt fläsk

3 dl krossade tomater med olivsmak

4 dl vatten

1 g saffran

1 msk smör

naturell yoghurt till servering

Gör så här:
1. Skölj och rengör musslorna från skägget och ev smuts på skalet. Släng alla musslorna som är öppna och inte vill stänga sig. Knacka lite på skalet mot bänken, sluter de sig inte är de döda, och ska slängas.
2. Skär paprikan i tärningar, hacka fänkål, lök och vitlök. Skär fläsket tunt i skivor. Fräs på allt i lite smör tillsammans med saffranet i en vid kastrull.
3. Häll i riset, de krossade tomaterna och vattnet. Låt det koka på svag värme till riset börjar bli färdigt.
4. Vänd ner musslorna och låt det sjuda ytterligare 5-7 minuter.
5. Servera med kall naturell youghurt.

Sangria

Foto: Felipe Morales
Sangria

1 apelsin

1 citron

1 äpple

1/2 dl socker

1 bit kanelstång

3 nejlikor

1 flaska rött, spanskt vin

6 cl brandy eller cognac (kan uteslutas)

1 flaska (33 cl) fruktsoda, sockerdricka eller sodavatten

Isbitar

Gör så här:
1. Tvätta apelsinen och citronen och skär dem i tunna skivor.
2. Skala och kärna ur äpplet och skär det i tunna skivor.
3. Blanda frukten med socker, kanelstång och nejlikor i en stor tillbringare.
4. Häll på rödvinet och brandyn och rör tills sockret har löst sig.
5. Låt tillbringaren stå och dra i kylen i minst en timme.
6. Tillsätt läsk och is vid servering.

ARTIKELN HANDLAR OM