Fixa frukosten med god cashewyoghurt

Fermentera mera – så använder du dig av metoden

MAT & DRYCK

Mer mögel i maten!

Det tycker i alla fall Jenny Neikell som har skrivit en kokbok om fermentering.

Här är ett gott frukostrecept på fermenterad cashewyoghurt.

Salmonella i ägg, listeria i ost, norovirus i frysta hallon och campylobacter i kyckling. Ja, när man tänker på bakterier i kombination med mat är det oftast de mikroorganismer som gör oss sjuka som dyker upp i tanken först. Men det är något som håller på att förändras. Och anledningen stavas fermentering.

Kimchi i Korea, filmjölk i Sverige, surkål i Tyskland, miso i Japan, parmesan i Italien och ayran i Turkiet är alla är resultat av fermentering. Och vi använder oss av metoden i matlagning jämt och ständigt.

Recept med metoden

I kokboken Fermentera – Mat med jäst, mögel och bakterier (Norstedts) skriver författaren Jenny Neikell just om fermentering. Och hon ger oss även recept på mat från världens alla hörn där fermenteringen kommer till användning. Ett av recepten är denna enkla cashewyoghurt som passar utmärkt tillsammans med färska bär. Minska lite på vattnet i receptet för en gräddigare konsistens som även passar bra till desserter.

Cashewyoghurt

Foto: Nordstedts
Cashewyoghurt av Jenny Neikell

2 personer

2 dl cashewnötter, naturella 1,5 dl vatten

1 tsk honung

en nypa salt

1 probiotikakapsel

Gör så här:
1. Blötlägg cashewnötterna i 2 timmar.
2. Skölj nötterna och låt dem rinna av. Finfördela cashewnötterna i en matberedare och späd med 1 dl vatten. Kör smeten så slät som möjligt och späd med mer vatten till önskad yoghurtkonsistens.
3. Tillsätt honung och salt och mixa igen.
4. Öppna probiotikakapseln och rör ner pulvret i cashewkrämen. Häll krämen i en glasburk och sätt på locket. Se till att det finns några centimeters utrymme i burken för yoghurten att expandera.
5. Låt yoghurten fermentera i rumstemperatur i ett dygn, då bör den ha blivit lite syrlig. Låt den annars stå några timmar till, för en ännu syrligare smak.
6. Förvara yoghurten i kylskåp, den håller ca 5 dagar.

FAKTA
ARTIKELN HANDLAR OM