”Är något som alla kan baka”

Sötsakerna till alla hjärtans dag: ”Väldigt populära”

1 av 4 | Foto: finest.se/tessanbakar
Cookiecups – välj själv om du vill ha vit eller mörk choklad på kakorna.
MAT & DRYCK

Överraska din käresta med godsaker på alla hjärtans dag.

Bakbloggaren Therese Salmi har två bakverk som kommer göra succé.

– De här är väldigt populära, och enkla att göra, säger hon

Foto: finest.se/tessanbakar
Therese Salmi bloggar om bakning på sin sajt.

På söndag är det alla hjärtans dag och vill du överraska din partner, vännerna eller familjen med något extra är det dags att börja planera.

Bjud dem på något riktigt gott till fikat.

Therese Salmi, som driver Tessanbakar, en av de mest välbesökta bakbloggarna i Sverige, tipsar om två recept.

”Är supergott”

Små kolabiskvier samt cookiecups med jordgubbar och vit chokladtryffel.

– Cookiecups är lätta att göra och något som alla kan baka. Det är supergott.

– Jag vill även tipsa om mina kola-biskvier. De är minibiskvier men som är väldigt enkla att göra. Det man ska tänka på är att inte grädda bottnarna för länge, säger hon.

– De här två recepten har varit väldigt populära bland mina läsare och passar på alla hjärtans dag, fortsätter hon.

Vad kommer du att bjuda dina nära och kära på under söndagen?

– Jag håller precis på att göra hjärtmaränger och nougathjärtan.

Här under hittar du recepten.

Cookiecups med jordgubbar och vit chokladtryffel

Vit chokladtryffel:

100 gram vit choklad

0,5 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

Så gör du:

Hacka chokladen. Koka upp grädden och låt koka cirka en minut. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen och vaniljsockret så att den blandas med grädden. Låt stå cirka 30 minuter. Rör tryffeln blank och slät. Täck över och ställ i kylen i cirka en timme. 

Förbered genom att rulla 24 små bollar.

Mördegs cookiecups:

3,5 dl vetemjöl

1,25 dl socker

150 gram smör

1 ägg

Samt:

Jordgubbssylt

Smält choklad, mörk eller vit, som dekaration.

Så här gör du

Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i en minimuffinsform. Arbeta ihop alla ingredienserna. Rulla 24 bollar och lägg i formerna.

Grädda 10-12 minuter, de ska knappt få någon färg.

Ta ut plåten ur ugnen och låt dem stå i tre minuter innan du gör en fördjupning i varje boll. Lägg i en boll chokladtryffel i varje och platta till den på toppen.

Låt svalna helt och fyll sedan upp med lite jordgubbssylt ovanpå. Om du vill kan du ringa över lite smält choklad.

Små kolabiskvier

Botten:

200 gram mandelmassa

0,5 dl socker

1 äggvita ( spara gulan till fyllningen)

Så gör du:

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Riv mandelmassan fint och blanda allt till en smet. Spritsa eller klicka ut 30 små kakor på plåten. Cirka 3,5 cm i diameter. Grädda 9-10 minuter. De ska få pyttelite färg. Låt svalna.

Kolakräm

150 gram dulce de leche (eller kokad sötad kondenserad mjölk)

150 gram rumsvarmt smör

1 äggula

1 dl florsocker

Samt:

150 gram mörk choklad

Så gör du:

Vispa smör, äggula, och florsocker tillsammans rätt länge. Gärna upp till 10 minuter. Tillsätt sedan dulce de leche (eller kokad sötad kondenserad mjölk). Vispa till en slät kräm.

När bottnarna svalnat spritsar du krämen över bottnarna. Ställ kallt (gärna i frysen) medan du smälter chokladen i vattenbad. Tänk på smälta chokladen i en lite smalare, djupare skål så att det blir lättare att doppa. Doppa ovansidan av biskvierna och ställ kallt tills chokladen stelnat. Förvara i kylen eller i frysen.

Källa: Tessanbakar.