Superdrycken i förkylningstider

Kostrådgivaren tipsar om sin favoritdryck: ”Jag märker effekt”

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Kostrådgivaren Cecilia Folkesson ger dig receptet på Jamu. En traditionell Indonesisk naturmedicin.
MAT & DRYCK

Här är kostrådgivaren Cecilia Folkessons superdryck i förkylningstider.

Jamu, en traditionell Indonesisk naturmedicin, som boostar immunförsvaret.

– Jag har gjort min egen favorit, säger hon.

Det råder förkylningstider i Sverige och många tvingas stanna hemma från jobb och skola.

Men kostrådgivaren och bloggaren Cecilia Folkesson har ett knep för att hålla sig frisk och kry.

Hon gör en dryck som heter Jamu, en indonesisk naturmedicin som druckits i över 1 000 år.

– Jag har bott en del på Bali. Om befolkningen där blir sjuka eller trötta äter de inte vanliga mediciner utan man gör en Jamu. En jamu kan vara bra mot olika åkommor och kan ha olika typer av innehåll. Men alla är för din hälsa, berättar Cecilia.

– Den jag har gjort är en min egen favorit, en mix av olika Jamu. Innehållet är bra mot infektioner, både om man är förkyld eller vill förebygga att bli det. En Jamu som är bra för oss här i Sverige, säger hon.

Märker du någon skillnad när dricker det här?

– Jag märker effekt om jag dricker det kontinuerligt. Det är inte så att jag tar ett glas och att jag blir frisk av det. Har jag en flaska i kylen och tar en hutt varje dag märker jag skillnad.

Har du några andra tips på vad man ska äta för att hålla sig kry?

– Riktig mat är bra. Inte halvfabrikat och du ska äta mycket gönt. Gärna ekologiskt. Försök att äta mycket rått så att du inte bara steker och kokar allt, utan att du äter maten som den är från början. Du behöver inte äta allt rått utan en del.

Ät grönt till köttet eller fisken

Hon gör egna gröna smoothies, där hon använder det hon har hemma i kylen.

– Jag kör i spenat eller grönkål ihop med avokado, ingefära och lite äpple för att få lite sött. Och gärna lite citron.

– Jag gör mycket sallader och häver i granatäpple, och det är gott och ger mycket antioxidanter. Väljer du att äta lax, kyckling eller annat kött till det kan du äta grönt, så du inte bara äter kokt utfyllnads-mat. Jag äter inga spannmål, och känner att jag mår generellt bättre av det även om det inte hjälper mot förkylning. Jag äter inte halvfabrikat, spannmål, mejeriprodukter eller raffinerat socker.

FAKTA

Så gör du Jamu

Det här behöver du:

1 stor bit ingefära

Gurkmeja (1 stor färsk bit eller 1 msk pulver)

1 citron

1 msk rå honung

Vatten 2-5 dl (beroende på hur starkt man vill ha det)

”Skala ingefäran, pressa citronen och mixa tillsammans med gurkmejan, honungen och vattnet i en bleder. Mixa slätt och sila. Häll på flaska och ha i kylen. Drick ett glas på morgonen och ett på kvällen. Minst.”

Källa. ceciliafolkesson.se