Testa räksoppa med kryddig överraskning

Foto: Foto: Annika Broman
MAT & DRYCK

Våren står i full blom, men värmen är inte riktigt här.

Varför inte satsa på en krämig räksoppa med twist.

Torsdagar är klassiska soppdagar, men varför inte byta ärtsoppan mot en härlig räksoppa.

I dag tipsar vi om en spännande och krämig räksoppa som du gör från grunden. Och när den serveras med ett hack med tomater, gurka, räkor, chili och koriander får den en härlig och kryddig topping som både känns fräsch och nyttig.

Krämig räksoppa med kryddig överraskning

Gör så här:

1. Skala räkorna och ställ undan köttet i kylen.

2. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull och lägg i skalen, tomatpurén och chilin. Fräs på under omrörning till skalen får gärna få lite färg.

3. Häll på vattnet, sänk värmen och låt sjuda i 25–30 minuter.

4. Sila bort skalen, häll tillbaka fonden i kastrullen igen och reducera ner vätskan till hälften. Häll i grädden och låt småkoka i 10 minuter, häll sedan i vinet och mjölken.

5. Låt försiktigt sjuda i 15–20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera i små koppar med toppingen vid sidan om.

Toppingen:

1. Tag fram räkorna från kylen och hacka i mindre bitar.

2. Kärna ur tomaten och gurkan och skär i små tärningar.

3. Hacka koriander och chili fint.

4. Pressa saften från limen och rör ihop alltsammans. Smaka av med salt och peppar.

5. Ställ kallt fram till servering.

Rexept: Alexandra Zazzi

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept