Tipset: Så grillar du bästa pizzan

Tv-kocken Paul Svensson ger recept och knep

1 av 4
MAT & DRYCK

Att baka pizza på klotgrillen är ingen självklarhet. Men för tv-kocken Paul Svensson är det både en oslagbar social företeelse och galet god mat.

Så här lyckas du med vårigt krispiga favoriter

Nu börjar det dra ihop sig till helg och i dag tipsar vi om att baka pizza på grillen. Helt enkelt att kombinera svenska ”favoritsporten” att grilla med den klassiska italienska pizzan.

Självklart kan man bomba på med vilken topping man vill, men här har vi hämtat inspiration från Paul Svenssons senaste kokbok Grilla vego (Norstedts).

Nedan följer recept på deg/tomatsås – samt två olika pizzaförslag.

PIZZADEG

12 bottnar

15 g färsk jäst

450 g vatten

5 g olivolja

800 g vetemjöl

15 g salt

Gör så här:

1. Lös upp jästen i vatten och olivolja.

Rör i vetemjöl och salt. Knåda till smidig deg. Låt jäsa 1 timme under en bakduk i rumstemperatur.

2. Väg upp degen i bitar på cirka 100 g. Forma till släta, runda bollar samtidigt som du spänner ytan på degen. Lägg på en smord plåt. Låt jäsa 1 1⁄2 timme under duk i rumstemperatur. Det går också bra att kalljäsa bitarna i kylen över natten.

3. Kavla ut degbitarna till tunna pizzabottnar på ett lätt mjölat bord.

GRILLAD TOMATSÅS

Cirka 8 dl

1 gul lök, halverad

1 morot

1 paprika

½ röd chili

2 vitlöksklyftor

2 färska lagerblad, finhackade

3 msk olivolja

1 dl vitt vin

5 timjankvistar

500 g krossade tomater

1 kruka basilika, grovskuren

salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Grilla gul lök, morot, paprika och chili runt om på indirekt glöd under lock tills de fått ordentlig färg.

2. Ta av från värmen, låt svalna lite och grovhacka grönsaker och vitlök.

3. Värm upp en kastrull på gallret. Fräs grönsaker, vitlök och lagerblad i oljan cirka 10 minuter tills de blir mjuka och söta. Tillsätt vin, timjan och tomater och sjud ytterligare 30 minuter. Rör ner basilikan, smaka av med salt och peppar.

4. Såsen går att mixa om du vill ha slätare konsistens, men jag tycker den är godare när den är lite chunky.

TOMATER, MOZZARELLA & KAPRIS

4 pizzor

4 pizzadegbitar à 100 g

ca 2 dl tomatsås (3 msk per pizza)

250 g mozzarellaost, skivad

4 msk kapris

20 små delikatesstomater, halverade

olivolja

basilikablad

salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Kavla ut pizzadegarna. Förbaka en botten under lock på stenen 1 minut. Ta ut bottnen och vänd undersidan upp. Bred på tomatsås, men lämna 1 cm kant runt om. Lägg på ost, kapris och tomater. Salta och peppra.

2. Baka pizzan på stenen under lock 3–5 minuter, tills det är fin färg på ost och botten. Toppa med olja och basilika och servera genast.

RÖDBETOR, GETOST, HONUNG & SALVIA

4 pizzor

8–12 små rödbetor

olivolja

4 pizzadegbitar à 100 g

8 msk crème fraiche

250 g getost av typen chèvre,

smulad

8 msk grovhackade valnötter

16 salviablad, strimlade

2 msk honung

salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Skölj rödbetorna. Riv av ett ark aluminiumfolie, lägg på betorna, rippla över olja och krydda med salt och peppar. Vik ihop till ett paket.

2. Grilla betorna mjuka över direkt glöd med locket på. Låt svalna i paketet.

Dela varje rödbeta i fyra klyftor.

3. Kavla ut pizzadegarna. Förbaka en botten under lock på stenen 1 minut.

Ta ut bottnen och vänd undersidan upp. Bred på 2 msk crème fraiche och strö sedan över getost, rödbetor, valnötter och salvia. Ringla över honung.

4. Baka pizzan på stenen under lock 3–5 minuter, tills det är fin färg på ost och botten. Krydda med salt.

Recept: Paul Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept