”Sallad är inte något kaninkäk”

Foto: Foto: Stefan Wettainen, Jennifer Glans
MAT & DRYCK

Glöm grillen, sommar är salladssäsong.

Det tycker matskribenten och receptmakaren Mia Gahne som nu är aktuell med en ny kokbok.

– För många är sallad bara något grönt bredvid biffen, men som måltid är den perfekt för sig, säger hon.

Foto: Foto: Stefan Wettainen
Somriga sallader, Mia Gahne (Norstedts förlag)

Enkelt, nyttigt och lätt att variera. Sallad hör sommaren till och för de som känner att de behöver bättre på sin receptarsenal har matskribenten och journalisten Mia Gahne, ett tips: att tänka ”större”.

– Jag tycker att på sommaren vill man äta lättsmält mat som även är lätt att laga – och då är sallad idealiskt. Vem vill stå och göra potatismos när det är 30 grader i juli? Man blir inte heller tung och dum i huvudet när man äter sallad, däremot blir man mätt. Vi måste tänka större – sallad är inte något kaninkäk, säger Mia Gahne.

Våga testa nytt

Att endast köra isbergssallad, gurka och tomat eller bara planlöst hacka ihop grönsaker är inte Mias melodi.

– Jag tycker att man ska tänka tvärtom. Har man turen att bo nära en gårdsbutik, sväng in där och se vad som finns. Är det rödbetor och sparris, då vill man ju ha med det i maten. Gå på det som finns och fyll ut det med bönor eller gryn. Tänk även på konsistenser, man vill ha något knaprigt såsom frön, rå blomkål eller liknande, inte något jolmigt som simmar i en taskig dressing. Använd fantasin, för självklart kan sallad vara en hel måltid.

Rökt fisk och frukt

Ett annat tips om Mia har inför ”salladshögsäsongen” är att inte enbart bli stående och dumstirra i grönsaksdisken.

– Kliv bort till fruktdisken, Jordgubbar är strålande och även nektariner och vattenmelon. Frukt är saftigt och krispigt och det lite söta piggar upp och bryter av mot det övriga. Rökt fisk är även underbart och passar suveränt i sallad. Kombinera äpple och böckling – det är supergott.

Enligt Mia finns det egentligen inga ”förbjudna” ingredienser, men det finns en tabbe som hon tycker alla ska undvika.

– Det största kardinalfelet många gör är att servera salladen iskall – då smakar den ingenting. En sallad ska vara sval, men inte kylskåpskall. Och vänta med att häll på dressingen, annars blir den soggig.

Vietnamesisk Bahn mi-sallad

Banh mi är en vidunderligt god vietnamesisk macka med spännande fyllning och krispiga, snabbpicklade grönsaker. Jag tänkte att det borde funka att förvandla hela härligheten till en sallad. Och se, det gick alldeles utmärkt, det …

4 portioner

Snabbpicklade grönsaker:

1 dl rivna morötter

1 dl tunt skivad gurka

1 knippa rädisor, tunt skivade,

och/eller 1 dl riven rättika

1 1/2 msk risvinäger

1 msk socker

salt

Chilimajonnäs:

1/2 dl majonnäs

1 msk schalottenlök

1–2 msk stark chilisås

Köttet:

ca 400 g fläskfärs

olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk finhackad schalottenlök

2 msk fisksås

nymalen svartpeppar

1 tsk socker

1/2 kruka färsk basilika

rivet skal och saft från 1 lime

Till servering:

1/2 baguette eller liknande

valfri matolja

1 stånd romansallad

1 skivad jalapeño

1 kruka färsk mynta

1 kruka färsk koriander

Gör så här:

1. Blanda morötter, gurka, rädisor och rättika med risvinäger, socker och lite salt. Låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter medan du fixar resten.

2.  Gör chilimajonnäsen: Rör ihop majonnäsen med schalottenlök och chilisås. Ställ åt sidan så länge.

3. Riv baguetten i bitar och stek bitarna hastigt i lite olja tills de får en gyllene yta.

4. Köttet: Hetta upp ny olja i stekpannan och fräs vitlök och schalottenlök under omrörning i 1 minut.

5. Tillsätt köttfärsen och bryn i 5 minuter eller tills den är genomstekt.

6. Tillsätt fisksås, peppar och socker.

7. Rör ner rivna basilikablad samt rivet skal och saft från limen. Låt svalna något, blanda sedan i chilimajonnäsen.

8. Fodra en salladsskål eller ett stort fat med romansallad. J Fördela färsen och brödkrutongerna ovanpå.

9. Toppa med de picklade grönsakerna, jalapeño, mynta

Rädis- och gurksallad med burrata

Sommar och rädisor hänger ihop. Så är det bara. Och när solen står som högst på himlen smakar gurkan som allra, allra bäst. Här har jag kombat två av mina favoriter i en superenkel sallad med en piffig limedressing. Burrata är en ljuvligt krämig ost som

passar perfekt till, men helt vanlig mozzarella duger finfint det med.

Ta två ostar och två gurkor om ni är fyra.

Ingredienser

2 portioner

1 gurka

1 knippa rädisor

2 vitlöksklyftor

1 liten nypa chiliflakes

1/2 tsk socker

1/2 tsk salt

saften från 1 lime

olivolja

ev. blandade valfria

örter, t.ex. mynta, basilika

1 burrata eller mozzarella

flingsalt och nymalen

svartpeppar

Gör så här:

1. Skala gurkan lite slarvigt, dela den på längden och skär den i tjocka skivor.

2. Ansa rädisorna och skär dem i kvartar eller halvor.

3. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem lätt med knivbladet.

4. Lägg vitlök, gurka, chiliflakes, socker, salt och pressad lime i dubbla plastpåsar. Förslut, skaka väl och kläm lätt på påsen så att gurkan börjar vätska sig. Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter.

5. Låt gurkan rinna av i en sil, men spara vätskan och ta bort vitlöken.

6. Vispa ihop den sparade vätskan med lite olivolja. Blanda dressingen väl med gurka, rädisor och gärna färska örter. Salta och peppra.

7. Arrangera på tallrik, placera osten i mitten, alternativt bryt den i grova bitar och fördela ovanpå. Ringla över lite extra olivolja, strö över flingsalt och peppra lite extra.

Mias magiska morotssallad

Köp hem ett gäng morötter och testa den här vidunderliga salladen. Den passar till det mesta, men alldeles särskilt bra till grillat kött eller kyckling. Snåla inte med spiskummin, det är halva hemligheten.

4 portioner

2 knippen morötter, helst späda

2–3 tsk spiskummin,

gärna hel

1 lagerblad

1 hel oskalad vitlök,

skuren på tvären

färsk timjan

olivolja

3 apelsiner

1 msk vitvinsvinäger

1 msk socker

olivolja

valfria örter, t.ex. dragon,

mynta och/eller bladpersilja

ev. 1 liten rödlök,

tunt skivad

Crème fraiche-dressing:

1 dl crème fraiche

2–2 1/2 tsk spiskummin

1/2 msk citronsaft

flingsalt och nymalen

svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skrapa morötterna och dela dem på längden om de är grova.

3. Rosta 2–3 tsk spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta. Stöt den i mortel om du använder hel.

4. Blanda morötter, smulat lagerblad, vitlök, timjankvistar och olivolja i en bunke. Tillsätt ca 1/2 tsk spiskummin, salt och peppar och blanda väl. F Rosta alltsammans i ugnen i ca 45 minuter.

5.  Filea apelsinerna, men se till att spara all saft som rinner av. Kläm ur saften ur det som blir kvar av apelsinerna och blanda med den sparade saften, vinäger, socker och en rejäl skvätt olivolja. Häll apelsindressingen över morötterna när de är klara och fortfarande lite varma.

6. Blanda crème fraiche med resten av spiskumminen,

citronsaft och lite salt.

7. Varva morötter, apelsinklyftor och vitlök med mycket kryddgrönt på ett fat.

8. Tillsätt rödlök om du känner för det. Strö över lite flingsalt och ringla över crème fraichedressingen

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept