Titta: Recepten efter nya tallriksmodellen

Foto: Livsmedelsverket
Livsmedelsverket kommer med nya rekommendationer. Illustrationen till vänster visar hur en person som rör på sig enligt rekommendationerna ska äta – den till höger visar hur man ska äta om man har ett stillasittande jobb och inte rör på sig på fritiden.
MAT & DRYCK

Här är nya moderna versionen av tallriksmodellen.

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, guidar dig.

Dessutom får du två goda recept – anpassade efter modellen.

Nyligen lanserade Livsmedelsverket en ny illustrationer av tallriksmodellen. En nyhet är att tallriksmodellen nu finns i två versioner.

En för dem som rör på sig enligt rekommendationerna och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och har ett mindre behov av energi.

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, menar att det behövs två versioner. 

– Tyvärr så är det många inte rör sig så mycket. De har ett stillasittande arbete och rör sig inte tillräckligt mycket på fritiden heller. Egentligen handlar inte tallriksmodellen om mängder utan om proportioner. Man kan äta ungefär samma proportioner men någonstans går en gräns. Om man har ett lågt energibehov (behöver lite kalorier) då skulle det kunna bli så att mängden mat på tallriken blir väldigt liten. Då blir det kanske att man äter lite mat och så blir man hungrig igen och fyller på med något från kiosken. Tanken är att det är bättre att öka på mängden grönsaker, som är kalorisnåla men tar plats på tallriken och i magen. Så man upplever att man bli mätt och klarar sig till nästa måltid.

– Det är därför vi tycker att det behövs en andra version. Men egentligen vill vi i första hand att folk ska röra på sig mer eftersom det har så många bra hälsoeffekter, fortsätter hon.

Ni förespråkar även att man ska tänka på miljön och äta mer vegetariskt?

– Där kan man säga att tallriksmodellen har varit en föregångare. Den har funnits sedan 1970-talet, långt innan vi började prata om miljöaspekterna. Ett av huvudbudskapen i kostråden är att äta grönare och äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket. Det har varit syftet med tallriksmodellen hela tiden; att hålla nere mängden kött och öka på grönsakerna. Det är bra för hälsan men också bra för miljön.

Här under hittar du två recept anpassade efter tallriksmodellen.

Foto: livsmedelsverket.se
Grillstekt lax med citronfrästa rotfrukter

Grillstekt lax med citronfrästa rotfrukter

En lite festlig rätt med frisk smak av citrus.

4 portioner

Tillagningstid: 40 min

Du behöver:

0,5 stjälkselleri

2 morötter

1 palsternacka

1 citron

1 msk olivolja

700 g potatisar

1 lök

1 bunt persilja (gärna bladpersilja)

2 dl vatten

peppar och salt efter smak (max 1 tsk)

450 g laxfilé

1 tsk salt

peppar

3 msk aioli

0,5 dl naturell yoghurt (0,5% fett)

Gör så här:

Koka potatisen.

Skala potatis och rotfrukter och skär i tärningar ca 2 x 2 cm. Skär citronen i tre tjocka skivor.

Värm oljan i en panna och stek citronskivorna gyllene.

Tillsätt rotfrukterna och stek dem. Vänd dem ofta, så att de inte blir brända.

Hacka lök och persilja. Tillsätt i rotfruktspytten. Häll över vatten och låt koka tills allt är mjukt.

Skär laxen i 4 bitar och stek dem i medelvarm grillpanna i ca 8 minuter. Krydda med peppar och salt (max 1 tsk).

Rör ihop aioli och yoghurt och servera en klick till laxen.

Foto: livsmedelsverket.se

Kikärtsbiffar med rödbetssallad och pestopotatis

”De här vegobiffarna påminner om falafel i smaken. Den som vill kryddar med spiskummin och persilja och serverar i pitabröd av fullkorn tillsammans med grönsaker, oliver och lite fetaost”.

4 portioner

Tid: 40 min

Du behöver:

Pestopotatis:

1 kg potatis

100 g pesto

Kikärtsbiffar:

2 burkar kikärtor (ca 6 dl kokta)

2 ägg

1 msk vetemjöl

0,5 dl lättmjölk

1-2 hackade vitlöksklyftor

1 msk citronsaft

1½ tsk salt

peppar

2 msk rapsolja till stekning

Rödbetssallad:

2 rödbetor (ca 200 g skalad vikt)

1/3 rotselleri (ca 200 g skalad vikt)

2 äpplen

Dressing

1,5 dl naturell yoghurt (0,5 % fett)

1 msk majonnäs (80 % fett)

½ tsk socker

2 tsk citronsaft

½ tsk salt

Gör så här:

Skölj och koka potatisen.

Mixa kikärtorna. Lägg i de övriga ingredienserna och mixa en stund till. Forma 16-20 små biffar.

Skala rödbetor och selleri och riv grovt. Blanda i en skål. Rör ihop ingredienserna till dressingen och blanda med rödbetor och selleri.

Stek kikärtsbiffarna i olja i en panna.

Blanda potatisen med peston. Servera allt tillsammans

Källa: Livsmedelsverket

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept