”Den är väldigt god och matig”

Så gör du Fannys favoritsallad: ”Superhärlig”

Ljummen quinoasallad med chèvre – Fannys favoritsallad.
MAT & DRYCK

Bjud på en matig och somrig sallad till middag.

Här är matbloggaren och sommeliern Fanny Wennerkvists favoritsallad.

– Den är väldigt god och matigare än andra sallader, berättar hon.

Fanny Wennerkvist.

Juni och sommarvärme i Sverige. Vad passar bättre än att blanda ihop en fräsch sallad till middag eller lunch.

Fanny Wennerkvist, sommeliern som bloggar om mat och dryck, och arbetar med import av delikatesser har en favoritsallad som hon gärna äter i sommar; ljummen quinoasallad med chèvre.

Vegetariskt eller med kött

Till den gör hon en egen honungsdressing på bland annat dijonsenap, flytande honung och lime.

– Den här salladen bra att ha med sig på picknick och är superhärlig, berättar hon.

– Den är väldigt god och matigare än andra sallader i och med att man har quinoa i. Man blir mätt och sedan är det väldigt fräscht med dressingen med lime. Det blir lite syrligt. Plus att det går att äta vegetariskt, ibland kan jag ha med lite parma-skinka. Men det går att anpassa, fortsätter hon.

Är det något man ska tänka på när man gör salladen?

– Det misstaget jag gjorde ibland var att jag inte lät quinoan svalna ordentligt innan man blandar ihop det. Då smälter osten och allt blir en gegga.

Se hela receptet här under.

Ljummen quinoasallad med chèvre

4 portioner

8 dl vatten

1 tärning ekologisk grönsaksbuljong

4 dl röd quinoa

½ rödlök

2 st mogna avocados

1 påse (150g) blandad skuren sallad

1 pkt sugarsnaps

200 g getost/Chèvre

Så gör du:

Koka upp vattnet med buljongen, häll därefter i quinoan och låt koka lugnt på medelvärme i  15-20 minuter utan lock. Rör då och då så det inte bränner i botten. Vattnet ska ha kokat bort när quinoan är klar. Låt den svalna något och blanda sedan med hackad lök, skuren avocado, sallad, sugarsnaps och getosten. Gott till är en honungsdressing!

Honungsdressing

6 msk olivolja

3 msk vitvinsvinäger

1 msk flytande honung

1 tsk dijonsenap

Salt

Vitpeppar

Lime

Så gör du:

Vispa olivoljan med vinäger, honung och senap i en skål. Smaka av med salt, peppar och rivet limeskal.

Källa: Fannysmat.se