Enkla strandmaten som barnen älskar

Caroline Ahlqvist från ”Hela Sverige bakar” om favoriterna: ”Går snabbt att göra i ordning”

1 av 3 | Foto: alskaattbaka.se
Ost- och skinkpiroger
MAT & DRYCK

Funderar du på vad du ska ha med dig för mat till stranden?

Här delar Caroline Ahlqvist, vinnare av tv-succén ”Hela Sverige bakar”, med sig av sina bästa tips.

– Att ha piroger i frysen är perfekt om någon ringer och vill att man ska följa med till stranden, säger hon.

Sommaren är här och läge för heldagar på stranden. Men vad ska du ha med dig för mat? Som även barnen gillar?

Caroline Ahlqvist, som vann ”Hela Sverige bakar” 2013 har några enkla, goda och bra favoriter som hon gärna tipsar läsarna om.

– Jag gör ofta pasta-sallader och slänger ner rester från middagen. Det kan vara att vi har grillat kyckling innan så jag skär upp den i skivor och någon avokado. Jag vill inte att det ska bli så onyttigt när ungarna är med.

Hon brukar även göra spett med kött, grönsaker och frukt eller bär.

– Det kan vara kyckling, majs, köttbullar, korv, paprika, små härliga jordgubbar och vattenmelon. Ungarna tycker att det är lätt att äta och att det är godare när det sitter på en pinne.

– Jag brukar även kunna stansa ut morötter så att det är hjärtformade-bitar till exempel. Det är roligare att ha i en burk än att det ligger två morötter där.

Köp hem sugrör

Ett annat tips är att göra egen smoothie på favorit-frukten eller bäret. Hon brukar mixa frysta bär, havremjölk, havregryn, kokosfett och banan och hälla upp allt i en PET-flaska.

– Det går snabbt att göra i ordning på morgonen och så kan man köpa hem några roliga och goda sugrör till ungarna.

När Caroline gör piroger ser hon alltid till att göra dubbel sats så att hon har ett gäng i frysen.

– Det är perfekt om någon ringer och vill att man ska följa med till stranden. Då kan man ta med sig några frysta piroger så har de tinat lagom till lunch, säger hon.

Pannkakor är också bra att ha med. Vi brukar äta pannkakor med yoghurt och färska bär eller keso. Det behöver inte vara grädde och sylt, säger hon.

Finns det något du inte tar med? Saft och sötsaker?

– Nej, jag tycker bara att barnen ska äta bra och nyttig mat innan så att de är mätta. Sedan kan man ta med sig hembakade kakor eller gå och köpa en glass. Jag har ingen noll-tolerans men jag är mån om att barnen ska äta bra med mat först, säger hon.

Här under får du två av Carolines recept.

Carolines recept till picknicken

Glutenfria pannkakor

Cirka 20 pannkakor

5 ägg

7 dl havremjölk

1 msk råsocker

1 tsk mortlade kardemummakärnor

1 tsk salt

1 dl Bovetemjöl

3,5 dl Lailas glutenfria mix

Så gör du:

1. Vispa ihop ägg och havremjölk.

2. Vispa ner resten av ingredienserna och låt stå 5 min så smeten sväller lite.

3. Stek på medelvärme i en liten klick kokosfett.

Ost- och skinkpiroger

30 st

20g jäst

4 dl vatten

1/2 dl olja

1/2 msk honung

1 tsk salt

2 dl fint rågmjöl

8 dl vetemjöl

Fyllning:

400g skinka

3 dl riven ost

2 ägg

2 dl créme fraiche

2 msk tomatpuré

2 tsk oregano

2 msk sötstark senap

Salt och peppar

Pensling och topping:

1 ägg

Sesamfrön

Så gör du:

1. Blanda alla ingredienser till degen och jobba i maskin i 10 min. Jäs övertäckt i 2 timmar tills den fördubblat sin storlek.

2. Strimla skinkan och rör ihop allt till fyllningen.

3. Dela degen i 30 bitar. Kavla ut dom till runda, tunna cirklar på ca 1 dm diameter. Lägg en klick fyllning i mitten av cirkeln. Pensla halva kanten med uppvispat ägg. Vik över halva degen och tryck till kanterna hårt.

4. Lägg alla piroger på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15-20 min i 200 grader!

KÄLLA: alskaattbaka.se

ARTIKELN HANDLAR OM