”Både söt och syrlig – en smakförhöjare”

Inlagd sommargurka till middagen – så gör du din egen: ”Receptet är okomplicerat och lätt att göra”

1 av 2 | Foto: helenholmberg.se
MAT & DRYCK

Lyxa till middagen med inlagd sommar gurka.

Så här gör du för att lägga in din egen.

– Den är både söt och syrlig. En perfekt smakförhöjare till middagen, säger mat-bloggaren Helen J Holmberg.

Har du du gurka över i kylen så passa på och ta reda på den.

Det här receptet på inlagd sommargurka går snabbt att göra och förvarar du gurkan i en tät burk håller den i ett halvår.

Matbloggaren Helen J Holmberg berättar att hon har ett bra familjerecept som hennes mamma experimenterat fram.

– Den är så god, både söt och syrlig. En perfekt smakförhöjare till middagen, säger hon.

Vad passar det till?

– I min familj serveras sommargurka till allt kött, men godast är den som komplement till klassiska brunsås middagar. Så som köttbullar, pannbiff, köttfärslimpa eller köttgrytor. Och ett perfekt tillbehör till korv med bröd.

Vad ska man tänka på när man gör sin egen sommargurka?

– Receptet är okomplicerat och lätt att göra, fyra ingredienser bara och sommargurkan är ätbar efter ett dygn. Jag skriver två till tre dagar i receptet för först då når sommargurkan sin fulla smak, så är man för tidig med att krydda extra kan man råka få för salt eller söt gurka.

– Annars är det väl bara risken för skärsår när man ska skära gurkan, jag har fått ärva min mors gamla råkostrivjärn och med det finns det ingen risk för skärsår och även familjens yngre kan hjälpa till, säger hon.

Här under har du receptet på sommargurka.

Så gör du sommargurka

Det här behöver du:

1800 gram tunt skivad gurka

4 dl socker

1 dl salt

4 msk ättika

Så gör du:

Blanda socker, salt med ättika och häll över gurkskivorna. Blanda ordentligt.

Dag 1-3 förvaras allt i en större skål/burk för att efter sista provsmakningen dag tre packas om till mindre burkarsom håller ordentligt tätt.

Förvara kylt, provsmaka efter ett par dagar för att eventuellt se om det behövs mer salt – ättika eller socker. Annars är det färdigt att äta!

Sommargurkan håller sedan ett halvår i oöppnad burk.

Recept: Helen J Holmberg/helenholmberg.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept