Experten: Så håller du maten fräsch i sommar

Listan med bästa tipsen för att slippa bli sjuk: ”Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall”

1 av 2 | Foto: PER GROTH
MAT & DRYCK

Sommar, sol och rötmånad – du bör du vara extra uppmärksam hur du hanterar maten.

Jonas Toljander, riskvärderare vid Livsmedelsverket, ger dig de bästa tipsen.

– Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall, säger han.

Nu när sommaren är här är det extra viktigt att hålla koll på hur du hanterar maten och handhygienen. Varma och fuktiga sommardagar gör att bakterier och mögel trivs extra bra. Och under juli månad brukar även rötmånaden infalla.

– Rötmånad är en bondepraktikan-begrepp som enligt tradition är från 22 juli och en månad framåt. Men egentligen infaller rötmånaden när vädret är varmt och fuktigt. Det är vädret som bestämmer när det är rötmånad och då finns det risk att maten blir dåligare fortare, säger Jonas Toljander.

Vilket är det vanligaste misstaget som man gör med maten på sommaren?

– Det vi brukar säga är att vi inte håller den varma maten varm och den kalla maten kall. Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall.

– Sedan grillar vi mer på sommaren då är det viktigt, framförallt med hamburgare och rå korv, att man steker igenom ordentligt. Samt att man inte använder samma redskap till rått kött som till tillagat kött eller annat.

– Sedan är så klart handhygienen viktig.

Vad kan hända om man slarvar med det här?

  – Då kan man bli magsjuk eller matförgiftad och bli dålig. För det mesta är det övergående, men man kan bli riktigt sjuk av vissa bakterier som man kan få från djur. Så det är viktigt att man tvättar händerna om man har varit i kontakt med djur innan man stoppar händerna i munnen eller hanterar mat.

Bör man hålla extra koll på datum på maten?

– Vi brukar säga; släng inte maten i ondödan. Titta, lukta och smaka på den. Man får använda sina sinnen.

Se listan här under med de bästa tipsen från Livsmedelsverket.

Tipsen i sommar – så hanterar du maten

Tvätta händerna:

Innan du börjar laga mat, äter och efter att du har hanterat rått kött. Efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö. Samt efter toalettbesök.

Förvaring av mat:

Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.

Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta.

Ska du till stranden eller på picknick? Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.

När du lagar mat:

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.

Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra

Diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker.

Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad.

Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.

Låt inte maten stå framme länge i värmen.Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.

Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Drick inte opastöriserad mjölk – det är särskilt viktigt för barn, gravida, äldre och sjuka.

Du som har sommarstuga och vistas där på sommaren och har egen brunn kan kolla upp vattnet så det har bra kvalité.

Källa: Livsmedelsverket

ARTIKELN HANDLAR OM