”Vi kommer se mer av det här i Sverige”

Tillbehöret till sommarens drinkar: ”Fräck idé”

Foto: Pressbild
Gör vackra is-kuber till dina drinkar.
MAT & DRYCK

Pimpa sommarens drinkar med häftiga iskuber.

Låt fantasin flöda och blanda i dina favoritfrukter och smaker.

– Det är en fräck idé och det är inget som jag har sett att man jobbat så mycket med i Sverige, säger bartendern Zebastian Huss.

Lyxa till sommarens drinkar med ett lite annorlunda tillbehör; isbitar fyllda med goda smaker.

Vad sägs om iskuber med basilika och citron eller jordgubbar och timjan.

En som hyllar det här tillbehöret är bartendern Zebastian Huss.

– Det är en fräck idé och det är inget som jag har sett att man jobbat så mycket med i Sverige. Så det är kul att man kan tänka steget längre. Det blir finare och bättre drinkar.

Bjuder du dina gäster på det?

–  Det är inget jag jobbat aktivt med i baren, ofta har man mycket att göra. Men det här är sådant jag har gjort hemma och jag borde göra det mer i baren när det finns tid. Om man har middagar och vet att man har 30 personer som ska dricka en speciell drink då är det perfekt att frysa in en iskub.

Han tipsar om att testa att göra ett eget sockerlag och sedan smaksätta med valfri smak.

– Om du använder frukten och gör en puré och sockerlag så hela is-kuben ger smak när den smälter. Då fyller iskuben en stor funktion. Det här är stort utomlands och vi kommer se mer av det i Sverige.

Berätta hur gör man?

– Du gör en bas på sockerlag, hälften vatten och hälften socker. Om vi säger att du ska gör en mojito-iskub så tar du sockerlag, pressa en halv lime och ta en vanlig form för iskuber. Lägg ner ner några myntablad, lite mer limesaft och blandningen med sockerlag och lime. Lägg i frysen.

Så egentligen kan man bara blanda i det man gillar i iskuberna?

– Exakt, verkligen. Köp lite frysta jordgubbar och blanda i det så får du en röd och fin iskub. Det är bara fantasin som sätter stopp. Allt går att göra – testa dig fram, tipsar han.

Här under hittar du recept till iskuber och passande drinkar.

Så gör du dina egna iskuber – och drinkar

Basilemon – frys vatten, basilikablad och små citronskivor i en isbitsform.

BASILEMON

Det här behöver du till iskuberna:

Basilika

Citron

Frys vatten, basilikablad och små citronskivor i en isbitsform.

Till drinken:

5 cl gin

2 cl citronjuice

1 cl sockerlag

5 basilikablad

Schweppes Lemon

Muddla basilikablad i en shaker och häll över gin, citronjuice och sockerlag. Skaka. Sila och toppa med kall Schweppes Lemon.

Lägg i iskuberna.

GIN & TONIC

Det här behöver du till iskuberna :

Gurka

Svartpeppar

Frys vatten, små gurkbitar och svartpeppar i en isbitsform.

Till drinken:

4 cl gin Schweppes Tonic

Fyll ett glas med iskuberna. Häll över gin och toppa med kall Schweppes Tonic.

SUMMER THYME

(ALKOHOLFRI)

Det här behöver du till iskuberna :

Jordgubbar

Timjan

Frys vatten, halva jordgubbar och timjanblad i en isbitsform.

Till drinken:

1 cl sockerlag

5 jordgubbar

Timjan

Schweppes Ginger Ale

Muddla fem jordgubbar och blad från två timjan­ kvistar i ett glas. Lägg i iskuberna och toppa med kall Schweppes Ginger Ale.

Summer Thyme
ARTIKELN HANDLAR OM