Tillbehören maxar din grillade middag

1 av 3 | Foto: Thinkstock
Såserna och tillbehören som maxar din grillmiddag med vännerna. Kolla här nedan.
MAT & DRYCK

Rödlöksmarmelad, vattenmelontzatziki eller mustig tomatsås.

Imponera på dina matgäster med hemmagjorda såser och tillbehör.

Det här behöver du för att göra din grillmiddag ännu godare.

Det finns fantastiskt mycket goda tillbehör till grillat – och de flesta är inte alls så svåra att göra som du kanske tror.

Här nedan följer flera enkla recept som förhöjer smakupplevelsen för dig och dina gäster. 

Grön ärtröra med pecorino

Gott till grillad fisk, kyckling, på bröd och i pastasallad.

Du behöver:

4 dl frysta men tinade ärter

1/2 dl pistaschmandlar, skalade och osaltade

2 vitlöksklyftor

2 dl avsvalnad kycklingbuljong

1 dl riven pecorinoost, eller parmesanost

Salt

Nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Kör ärter, pistaschmandlar och vitlök i mixer eller matberedare till en grov massa.

2. Tillsätt buljong och kör till en krämig röra.

3. Rör i pecorinoosten och smaka av med salt och peppar.

Rödlöksmarmelad

Underbart till nötkött eller lamm.

Du behöver:

4 strimlade rödlökar

1 msk smör

3 msk råsocker

2 msk rödvinsvinäger

1 nypa salt

Gör så här:

1. Hetta upp smöret i en panna och bryn löken på medelvärme utan att den tar färg.

2. Strö i sockret och låt det smälta under omrörning. Häll i vinägern och låt det sjuda ett par minuter.

3. Smaka av med salt. Serveras varm eller ljummen.

Äpple- och gurksås

Perfekt till ugnsbakad och grillad fisk.

Du behöver:

2 dl crème fraiche

1–2 msk fransk senap

1 äpple

2 saltgurkor

Salt och peppar

Gör så här:

1. Finhacka gurka och äpple. Blanda med crème fraiche och senap.

2. Smaka av med salt och peppar. Smaken ska vara söt, salt, syrlig, inte för stark.

Mustig tomatsås

Passar fint till grillat kött.

Du behöver:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 dl tomatfond

1 dl Heinz chilisås ( eller liknande)

Socker, salt och peppar

Gör så här:

1. Finhacka lök och vitlök, fräs detta i olivolja.

2. Häll på tomatfond och chilisås. Låt det puttra ihop på svag värme i 15–20 minuter.

3. Smaka av med salt, socker och peppar.

Vattenmelontzatsiki

Svalkande och gott till fisk, kött och fågel.

Du behöver:

2 dl tärnad vattenmelon

1 dl svarta kalamataoliver, delade och urkärnade

3 msk färsk mynta, grovhackad

1/2 finhackad rödlök

2 dl turkisk yoghurt

Salt

Nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Servera direkt.

VB-smör

På köttet, fisken eller till grillade grönsaker.

Du behöver:

50 g finriven Västerbottenost

50 g mjukt smör

Gör så här:

1. Blanda ost och smör och ställ kallt.

Jonas Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept