Recepten: Så blir du av med semesterkilon

Fräscha sallader – efter sommarens njutningar

1 av 3 | Foto: Thinkstock
Slut på semesterfirandet – här är tips på tre fräscha sallader. Lockar kräftstjärtar?
MAT & DRYCK

Vin, goda såser och glass.

Har det blivit lite för mycket av det goda på semestern?

Ingen fara - här är tre nyttiga sallader som får dig på rätt spår igen.

Du är inte ensam.

Det händer oss alla. 

På sommaren gillar vi att frossa alldeles för mycket i både fett och socker. Men nu är det dags att tänka nyttigare igen och låta din kropp få vila från allt överflöd av kalorier. Även om det känns tråkigt ska du inte misströsta – det finns massor av rätter som smakar minst lika gott som allt det onyttiga du har tryckt i dig. Här under är tre sallader som både triggar dina smaklökar och som är nyttiga. Alla är hämtade från Aftonbladet Viktklubbs receptsamling. De innehåller få kalorier, men har ändå de proteinkällor du behöver i form av kräftor, kalkon och rostbiff.

Sallad med kräftstjärtar och mozzarella

4 portioner

Det här behöver du:

Salt och peppar

Saften av ½ citron

2 msk Olivolja

2 msk Hackad dill

10 cm Gurka

1 Avokado

150 g Mozzarellakulor

170 g Kräftstjärtar

½ salladshuvud Isbergssallad

Tillbehör: Rhode Islandsås

Gör så här:

1. Strimla salladen och lägg på ett serveringsfat.

2. Lägg kräftstjärtar och mozzarella i en skål.

3. Dela avokadon. Skär avokado och gurka i bitar och lägg i skålen. Blanda ner dill, olja, citron, salt och peppar.

4. Häll blandningen över salladen och servera med en färdig Rhode Islandsås. Dekorera med dilkvistar

Kalkonsallad med apelsin

Det här behöver du:

2 dl blandad sallad

75g kalkonpastrami

1/2 apelsin

3 st rädisor

1 msk granatäppelkärnor

1 tsk gräslök

Gör så här:

1. Fördela salladen i en djup skål och lägg pastramin runtom. Skär sedan ut några fina apelsinfiléer och lägg ovanpå salladen.

2. Skiva rädisorna och toppa tillsammans med lite granatäppelkärnor.

3. Garnera med gräslöken och servera.

Rostbiff, vildtomater och gurka

Det här behöver du:

100 g skivad rostbiff

25 g ruccola

50 g tomater

50 g champinjoner

1 tsk olivolja

1/3 rödlök

5 cornichongurkor

Gör så här:

1. Lägg rostbiff på en tallrik. Fördela ruccola vid sidan om. Dela tomaterna och lägg på salladen.

2. Skiva champinjoner och lök och bryn i en stekpanna några minuter i lite olja. Strö på lite örtkryddor och lägg på salladen.

3. Toppa med gurkor och servera med en klick senapscrème.

Senapscréme

Du behöver:

100 g kesella lätt

1 tsk dijonsenap

½ dl hackade persilja

salt och svartpeppar

Gör så här:

Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen.

Jonas Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept