Lyxiga omeletten – till vardag och fest

Få receptet från nya kokboken ”Mammas persiska kök": ”Väldigt god och enkel att göra”

1 av 2 | Foto: Simon Cederquist /Hampus Danielsson/ Thorkild Møller
Koko sabzi – Koko betyder omelett och Sabzi betyder örter.
MAT & DRYCK

Tjuvkika i den nya kokboken ”Mammas persiska kök”.

Där delar kokboksförfattarna Rozbeh Javid och Amir Akhound med sig av den persiska maten.

Rozbeh tipsar om att göra en örtomelett – som både är enkel och god.

– I Sverige har man inte så mycket tid att laga mat – därför vill jag tipsa om den, säger han till Aftonbladet Mat och Vin.

Omslaget till ”Mammas persiska kök".

”Mammas persiska kök” är en av höstens nya kokböcker som ska inspirera svenskarna till att laga persisk mat.

Bakom boken finns de två vännerna och kollegorna Rozbeh Javid, Amir Akhound som driver restaurangen Shahrzad i centrala Stockholm.

De har tagit hjälp av kokboksförfattaren och journalisten Eja Nilsson och skapat en bok med 50-tal recept.

Fick många frågor

Rozbeh Javid och Amir Akhoond kom till Sverige i tonåren – men då var inte det persiska köket så känt.

– Då bestämde jag mig för att starta några persiska restauranger i Stockholm för att svenska folket skall kunna ta del av det, sen träffade jag min goda vän Amir, som delade mitt intresse, och vi startade vår verksamhet tillsammans. Och ju längre åren gick började fler och fler fråga hur man tillagar maten så där kom vi på idén med kokboken som vi har idag. Persisk mat är väldigt smakrikt, men inte starkt och passar både till vardags och fest.

Hur har arbetet med boken gått?

– Det har varit svårt att skriva recept för persisk mat så det kan anpassas till det svenska köket men samtidigt väldigt roligt och en spännande upplevelse.

Till vilka vänder ni er?

– Till de som bor i det svenska samhället och som vågar och vill öppna dörrarna till ett helt nytt kök med nya smaker.

”Hon håller ett vakande öga”

För dem som besöker deras restaurang i Stockholm kan man även få chansen att träffa Rozbeh mamma som är med och hjälper till.

– Min mamma Ehteram står i köket i restaurangen och rör i grytorna, smakar av och håller ett vakande öga på grytor och fat. Hennes namn Ehteram betyder respekt på persiska och det åtnjuter hon i det stora köket där hon kan sägas vara "kökets hjärta".

Till sist, om du ska tipsa läsarna om en rätt ur boken? Vilken skulle det vara?

– Jag skulle rekommendera Koko Sabzi, Koko betyder omelett och Sabzi betyder örter, så det är en örtomelett. Och varför jag väljer den är för att i Sverige har man inte så mycket tid att laga mat och Koko Sabzi är väldigt god och enkel att göra.

– Denna maträtt passar både till vardag och till fest då i Iran är det väldigt vanligt att ha denna omelett kring det persiska nyåret Nouruz.

Här under får du receptet.

Tjock omelett med grönt och berberisbär

Koko sabzi

Det här behöver:

5–6 pers

1–2 purjolökar

1–2 nävar sköljd färsk spenat

1 knippe gräslök

 litet knippe persilja

Olja till stekning

8–10 ägg

1–2 msk maizena

Salt och vitpeppar

2 msk torkad dill

Ev. lite hackade valnötter

2 dl berberisbär

Så gör du:

Skiva och hacka purjolöken, strimla spenaten och klipp gräslök och persilja. Vispa ihop äggen i en skål och krydda med salt och peppar.

Värm olja i en stor stekpanna (teflon) och stek purjolöken mjuk tillsammans med allt det gröna. Vänd ner i de vispade äggen tillsammans med torkad dill och 1 dl berberis.

Häll omelettsmeten i pannan och stek omeletten först på ena sidan; lossa lite i kanterna med stekspaden och låt smeten rinna ner där.

Vänd sedan omeletten med hjälp av ett lock och stek den andra sidan. Låt den svalna lite och strö över berberisbär. Skär upp i tårtbitar och servera.

Tips: Omeletten kan också gräddas i en pajform med löstagbara kanter; gärna en teflonform. Häll smeten i den smorda formen och grädda omeletten mitt i ugnen i 200–225 grader ca 20 minuter tills den är fast och har fått färg på ovansidan. Öka ev. värmen lite mot slutet.

Recept ur: ”Mammas persiska kök"/ Rozbeh Javid & Amir Akhound

Har du ett bra recept? – dela det med oss

Sitter du inne på ett helt galet gott recept?

Låt alla läsare på Mat & Vin få ta del av dina kunskaper.

Varje vecka har vi ett nytt tema för att ni läsare ska få synas. Denna vecka: Ditt bästa tacos-recept.

Maila recept och bilder hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept