”Har tröttnat på alla modedieter”

Här är dietisten och journalistens nya kokbok – ska guida svenskarna att äta enkel och nyttig mat

1 av 3 | Foto: Katja Ragnstam på Klick & Klang
Kajsa Asp Jonson.
MAT & DRYCK

Dietisten och journalisten Kajsa Asp Jonson tröttnade på alla rubriker om modedieter och specialkoster.

Därför skrev hon sin nya kokbok; Hjärna. Hjärta. Mage.

Här får du ett smakprov ur hennes nya bok.

– Jag vill visa att det är enkelt och okomplicerat att göra bra val för hälsan, säger hon.

Foto: Katja Ragnstam på Klick & Klang
Boken Hjärna. Hjärta. Mage av Kajsa Asp Jonson.

Kajsa Asp Jonson har i dagarna släppt sin nya bok; Hjärna. Hjärta. Mage. som är en blandning mellan en kokbok och faktabok.

Kajsa, som arbetar som dietist och hälsoinspiratör, vill hjälpa svenskarna att lyssna på sin kropp istället för att köra olika dieter.

Idén till att skriva boken kom då hon fascinerades av alla intressanta samband i kroppen; tarmen och hjärnan.

– Till exempel att vi kan påverka minnet och förmågan att fokusera genom vårt sätt att leva. Att hur vi äter, sover och vad vi gör med kroppen inte bara är avgörande för hälsan utan dessutom har stor påverkan på hjärnan och hur vi mår psykiskt.

– Ett annat skäl till att jag ville skriva boken är att jag har tröttnat på alla skriverier om modedieter och specialkoster som begränsar livet och matglädjen, och som många tror ska ge både hälsa, viktminskning och ett lyckligare liv. Min bok är helt fri från begrepp som ”fri från” och är till hälften faktabok och till hälften kokbok – så att du själv kan uppleva mat för hälsan, på mitt sätt –med den senaste forskningen som utgångspunkt, fortsätter hon.

Berätta, vad är det du vill du förmedla till läsarna?

– Jag vill förmedla att det finns massor av komplicerade och intressanta samband i kroppen, och att det är enkelt att göra ”rätt” så att man förstärker det som är positivt. Att mat är glädje, upplevelser, smaker – och en säker källa till all näring vi behöver. Men vi behöver lära oss, och öva på, att göra mer medvetna val, ta in lite mer mindfulness och vara mer närvarande, bland annat när vi äter.

I boken bjuder hon på 50 olika recept – som är enkla att göra.

– Ingredienserna är oftast helt vanliga nordiska baslivsmedel. Jag använder mycket grönsaker, rotfrukter, bär, havre och råg, olja, frön och nötter, kyckling och fisk. Recepten är enkla och innehåller ett fåtal ingredienser. Jag vill visa att det är enkelt och okomplicerat att göra bra val för hälsan – att nyttig mat inte behöver vara krånglig eller ta väldigt mycket tid.

”Bra snabbmat”

För Aftonbladet Mat & Vin:s läsare har hon valt ut två recept som hon vill tipsa om.

– Det är först en club sandwich, som både är mer klimatsmart och ett bättre val för hälsan, där majonnäs och bacon bytts ut mot hummus och soltorkad tomat. Samt en soppa med rödbetor och yoghurt – ett väldigt trevligt sätt att få i sig mer grönsaker!

–  Det här är väldigt snabb och enkelt att tillaga – som bra snabbmat ska vara.

Här under hittar du recepten.

Här är två recept ur Kajsas nya bok

Club sandwich med kyckling, hummus och soltorkad tomat

Du behöver

1 stekt eller grillad kycklingfilé, till exempel rester från dagen innan

2 msk hummus

1 grov rågfralla

1 msk färskost

1 msk strimlade soltorkade tomater

1 tomatskiva

en näve gröna blad, ärtskott och sugar snaps eller sockerärter

svartpeppar

Gör så här

Skär den tillagade kycklingfilén i skivor. Bred färskost på brödet och lägg på kyckling, soltorkad tomat, hummus och grönsaker.

Toppa med nymald svartpeppar och gärna lite ärtskott och finstrimlade sugar snaps.

Rödbets- & morotssoppa med yoghurt swirl

Du behöver

1⁄2 gul lök

1 rödbeta

1 morot

1 tsk olja eller annat mjukt fett

1,5 dl vatten

1,5 dl buljong (grönsaks- eller kycklingbuljong, av fond eller hemgjord)

1 tsk citron- eller limesaft salt
svartpeppar från kvarn

Till servering

2-3 msk svarta bönor 2 msk naturell yoghurt

1-2 msk pumpafrön, gärna rostade

Gör så här

Skala och skiva löken och fräs i fettet i en kastrull. Späd med vatten och låt koka upp. Skala morot och rödbeta och skär i bitar. Lägg dem i vattnet och koka tills de är helt mjuka, ca 15-20 minuter. Mixa med stavmixer till en slät puré och tillsätt buljongen. Smaka av med citron- eller limesaft och salt och peppar. Toppa med ett par matskedar naturell yoghurt och pumpafrön. Servera gärna tillsammans med svarta bönor.

Recept: Kajsa Asp Jonson