Bloggaren: ”Den är jättelätt att göra”

Äppelpajen som utmanar klassikern Så här gör du

1 av 5
Här är matbloggaren Karin Högbergs äpplepaj.
MAT & DRYCK

Nu är det dags att frossa i svenska äpplen.

Smulpajen är förvisso svårslagen, men matbloggaren Karin Högberg har en stark utmanare.

Testa hennes franskinspirerade äppelpaj med mandelkräm.  

Till vardags är Karin Högberg doktorand i sociala medier och marknadsföring, men för många är hon känd som en av Sveriges tyngsta matskribenter. Förra året vann Karin Stora Matbloggspriset – och Expressen utsåg ”Trattoria” till en av Sveriges 10 bästa matbloggar 2015.

Förra året släppte hon dessutom kokboken Karins Kök – mat och minnen från Mollösund.

Boende på Orust har Karin en avundsvärd tillgång på pinfärska läckerheter från havet. Hon berättar att familjen äter mycket säsongsbetonat, och just nu är det dags att frossa i svenska äpplen.

Utmanar klassikern

Det är förvisso svårt att slå den klassiska smulpajen, men Karins äppelpaj med mandelkräm kan definitivt utmana klassikern – för allt blir ju godare med mandel.

– Den är jättemustig och jättegod. Det är kombinationen av söt mandel och syrliga äpplen, tillsammans med den frasiga mördegen som gör det. Och den är jättelätt att göra, säger Karin.

Hon berättar att idén kommer från Frankrikes ”pain aux amandes” Där piggar man upp gårdagens croissanter genom att fylla dem med mandelkräm, och täcka härligheten med florsocker. Äppelpajen med mandelkräm spelar på samma tangenter. Gå ut i trädgården och skörda.

Se hela receptet på äppelpajen nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept