Testa kalvragu med timjan och vitlök

Foto: Karin Högberg
MAT & DRYCK

Älskar du pasta men behöver ny inspiration? En av landets bästa matbloggare har receptet. Testa Karin Högbergs mustiga kalvragu med timjan och vitlök.

– Det går utmärkt att byta ut kalvfärsen mot lammfärs, säger hon.

Tiden för det lätta och fräscha är förbi. Nu på höstkanten längtar vi efter de lite mer kraftfulla smakerna, med mustiga grytor och smakrike långkok. Karin Högberg driver ”Trattoria”, utsedd till en av Sveriges främsta matbloggar. Hemma på Orust lagar hon allt mellan himmel och jord. Här kommer ett av hennes recept – en kalvragu med timjan och vitlök. Den är enkel att göra, men fungerar både som lyxig vardagsmat, eller med ett glas vin på lördagen.

– Det är en oerhört mustig ragu som för tankarna till Toscana och som bara blir ännu godare om den får puttra länge på spisen – perfekt helgmat, säger Karin Högberg.

Om du inte gillar kalv så går det bra att byta ut den mot lammfärs. Receptet räcker till fyra portioner.

Gör såhär

Hacka löken och vitlöken fint. Ringla lite olivolja i en stekpanna och stek löken på medelhög värme tills den mjuknat, men den skall inte få färg. Tillsätt färsen och stek tills den börjar få färg. Tillsätt krossade tomater, rivet skal från citronen, salt och svartpeppar. Finhacka cirka hälften av timjankvistarna och tillsätt i såsen. Låt puttra på svag värme i cirkaa 45 minuter. Servera med nykokt tagliatelle och garnera med timjankvistar.

Ingredienser:

500 g kalvfärs

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 citron (rivet skal)

2 burkar krossade tomater

1/2 kruka färsk timjan

Salt och svartpeppar

Olivolja

ARTIKELN HANDLAR OM