Picklade kantareller förgyller kötträtten

Kocken Fredrik Rosell står bakom Frallans Matblogg.
MAT & DRYCK

Har du hittat det perfekta svampstället? Här är ett enkelt sätt att förädla skogens guld.
Fredrik Rosells syltade kantareller passar till de flesta kötträtter.
– Byt ut den picklade rödlöken i hamburgaren mot svampen – det är supergott, säger kocken.

Bakom Frallans Matblogg står Fredrik Rosell. Han började sin karriär som bagare, men nu varvar Norrtäljebon jobbet som kock på förskola med catering och uppdrag som privat middagskock.
Med ett stort fotointresse var det naturligt att dokumentera de maträtter han utvecklat. Med tiden började allt fler efterfråga recept på Instagram-bilderna, och för två år sedan drog Fredrik igång bloggen.

Bra mat under tolv kronor

Där varvar han högt och lågt, från ”fine dining” till den mat han lagar till dagisbarnen.

– Bloggen är ett bra sätt att kommunicera att man det faktiskt går att göra god och nyttig för tolv kronor per barn och dag. Det kan visa småbarnsföräldrar att det går att göra samma sak hemma. Man behöver inte vara Harry Potter för att klara det – bara man har lite tid och engagemang så funkar det, säger Fredrik Rosell.

Förgyller hamburgaren

Ett exempel på ett lyxigt tillbehör med anspråkslöst ursprung är Frallans picklade kantareller. Inläggningen är enkel och ingredienserna till lagen kostar nästan ingenting. De små syltade juvelerna kan sätta guldkant på en lång rad rätter.

– Jag tycker att det passar till vilket typ av kött som helst, från vilt och söndagsstek – till en mustig gryta. Eller varför inte byta ut den picklade rödlöken i hamburgaren mot svampen? Det är supergott. Jag har också testat att ha dem på pizza, säger Fredrik.

Recept på picklade kantareller

Detta behöver du:
En ren glasburk med tätslutande lock
Kantareller, gärna små söta rackare men stora går också bra
1,5 dl ättikssprit
2,5 dl socker
3 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk senapskorn
8 vitpepparkorn
8 kryddpepparkorn
2 hela kryddnejlikor
2 krm salt

Gör så här:
Koka upp lagen med kryddorna och låt den reducera ner lite så att den blir lite lite trögflytande i konsistensen.
Rensa under tiden kantarellerna men skölj de inte utan borsta med en liten borste.
Lägg kantarellerna i glasburken och slå sen den heta lagen över svampen och blanda lite försiktigt med en sked.
Låt locket stå på glänt tills burken känns sval. Stäng locket och förvara i kylen.

ARTIKELN HANDLAR OM