Tre läskiga drinkar för halloweenfesten

Foto: Martin Gustafsson
Martinis och "blodiga plåster" står på menyn.
MAT & DRYCK

En fest piggar upp i höstmörkret, och halloween är ett välkommet svepskäl.
Här är tre martinis som skapar rätt stämning på spökskivan.
Som tilltugg kan du bjuda på blodiga plåster.

Tina Gustafsson har alltid älskat att laga mat, och 2009 sjösattes ”Tina’s Matblogg”. Där är det tydligt vad som inspirerar bloggerskan allra mest.

– Jag gillar högtiderna, som jul, midsommar och halloween. Och man skulle nog kunna säga att drinkar och tilltugg är min starkaste sida, säger Tina Gustafsson.

Nedan ser du hennes recept på tre läckra drinkar för de vuxna; en vampyrbetts-martini, en lakrits- och hallonmartini, samt en Amaretto- och persikomartini. Som alkoholfritt alternativ kan man göra ”vampyrbettet” med enbart tranbärsjuice, och toppa med lite sodavatten eller limeläsk för bubbel. Givetvis dekoreras drinken med vampyrtänder i plast.

Tugga på blodiga plåster

Med rätt stämning kan faktiskt det mesta fungera på halloween. Det gäller bara att lägga ner sig lite och inspireras av temat.

– Dekorera i orange och svart, med mycket ljus och en massa spindlar och spindelväv, säger hon.

I USA serverar man ofta mat med skräcktema, och Tina har givetvis ett tilltugg som passar – blodiga plåster. Köp knäckesticks och kavring. Dela dem så att de får rätt plåsterform. Klicka på en ruta av philadelphiaost i mitten och lägg på ”en blodfläck” av antingen björnbärssylt eller rödlöksmarmelad. Lite obehagligt, och riktigt gott till drinkarna. Nedan hittar ni drinkrecepten. 

Foto: Martin Gustafsson

Vampyrbetts-martini

1 drink
4 cl gin
2 cl chambord
4 cl tranbärsjuice
Is
Vampyrtänder i plast

Gör så här:
1. Fyll en shaker till hälften med istärningar.
2. Tillsätt resterande ingredienser.
3. Skaka i ca 15 sekunder så att drinken blir riktigt kall.
4. Sila upp drinken i et kylt martiniglas.
5. Dekorera med vampyrtänderna.
6. Servera genast.

Foto: Martin Gustafsson

Lakrits- och hallonmartini

4 cl hallonlikör
2 cl turkisk peppar shot + 1 msk
2 turkisk peppar karameller

Gör så här:
1 Krossa karamellerna med hjälp av en mortel till ett fint pulver.
2 Häll upp pulvret på ett litet fat, fukta glasets kant med ca 1 msk turkisk peppar shot och doppa det i lakritspulvret.
3 Fyll en shaker till hälften med istärningar och tillsätt hallonlikör och turkisk peppar shot.
4 Skaka kraftigt i ca 15 sekunder.
5 Sila upp drinken i martiniglaset och servera genast.

Foto: Martin Gustafsson

Amaretto- och persikomartini

2 cl amaretto
4 cl persikolikör, Bols Peach
4 cl vodka
4 cl club soda eller bubbelvatten
6 cl färskpressad apelsinjuice

Gör så här:
1. Fukta kanten på martiniglaset med en apelsinklyfta.
2. Häll lite rörsocker på ett fat och doppa kanten försiktigt runtom. (förbereds gärna en bra stund innan så det hinner stelna).
3. Fyll en shaker till hälften med istärningar och tillsätt drinkens ingredienser. Skaka ordentligt i 10-15 sekunder.
4. Sila upp drinken i glaset och servera genast.
5. Dekorera med apelsinskal. 

ARTIKELN HANDLAR OM