Hon har skapat den optimala tacopajen

Foto: Lindas Matstuga
MAT & DRYCK

Det blir ingen riktig fredag utan tacopaj. Linda har vässat sin version under flera år.
Här avslöjar hon knepet som gör pajskalet extremt sprött – och ingredienserna som ger en krämig fyllning.

Till vardags arbetar Linda Råberg som lärare på en gymnasieskola inne i Stockholm, men matlagningen tar mycket av hennes tid i anspråk. Sedan 2010 driver hon bloggen Lindas Matstuga – och Nackabon anlitas dessutom flitigt för att ta fram olika originalrecept.

Trots att hon undervisar i ämnena franska och engelska är det inte de två ländernas mat som lockar mest. Linda är svag för det sydamerikanska, med rätter från Mexiko, Peru och Brasilien.

Pajen döttrarnas favoriträtt

Men med en åttaåring och en femåring hemma måste hon med jämna mellanrum bjuda på den folkliga versionen av Mexiko. Hennes tacopaj är föga överraskande döttrarnas favorit, och Linda anser sig ha hittat den perfekta kombinationen av ingredienser.

– Den är smakrik och osten, tillsammans med crème fraiche och lite majonnäs gör den väldigt krämig. Men det som verkligen gör pajen speciell är att jag har filmjölk i skalet. Tillsammans med lite bakpulver ger det ett väldigt sprött skal, och knaprigheten kontrasterar fint mot de färska tomaterna. När man har barn så får man vara lite försiktig med feferonin, men den ger en speciell touch, säger Linda Råberg.
Hennes tips är att göra skalet dagen innan. Då går det fort att svänga ihop innehållet, fylla skalet och sedan skjutsa in pajen i ugnen.

Lindas tacopaj

För 4 personer
Pajskalet:
4 dl mjöl
50 g margarin/smör
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl mjölk/filmjölk
Gör såhär:
Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt med smör och tillsätt mjölk eller filmjölk. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg kallt i 30 minuter. Tryck ut i form och förgrädda i 10 minuter i 225 C.
Fyllning:
500 g färs (det funkar lika bra med nötfärs som blandfärs)
1 lök (hackad)
1 påse tacomix
2 msk mjöl
1 dl vatten (drygt)
2 vitlöksklyftor (hackade)
4 tomater (hackade)
(4 feferoni, i mindre bitar)
2 dl creme fraiche
4 msk majonäs
1 dl riven ost
Gör såhär:
Ugnen ska vara på 250 C. Bryn köttfärs med löken. Tillsätt tacokryddorna och hackade vitlöksklyftorna. Rör runt lite. Strö i mjölet och rör ner det ordentligt. Tillsätt vatten och låt puttra i sådär 10 minuter. Häll i pajskalet.
Lägg tomater (och feferoni) över köttfärsen. Blanda ihop creme fraiche med majonäs och bred över tomaterna och feferonin. Strö över osten. Låt stå inne i ugnen 15-25 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM