Så blir pumporna till en saftig kaka

Foto: Matmedmera
MAT & DRYCK

De sprider en härlig höststämning kring halloween, men glöm inte att pumporna gör sig bra i en lång rad rätter.
Testa Malgorzatas ”mjukkaka med pumpa”. Härligt orange och späckad med choklad.

Det är alltid trevligt att laga mat efter säsong, och just nu ser står en pumpa på varje trappsteg. Givetvis är grönsaken mer än en prydnad. Malgorzata Haggu arbetar som molekylärbiolog vid Göteborgs Universitet, men lägger mycket tid i köket – och på bloggen Matmedmera. Hemmakocken konstaterar att man kan göra en massa saker med pumpan. Allt från pumpasoppa till focaccia med pumpa, men grönsaken passar även till pasta eller i hummus.

Uppskattas av hela familjen

– Men allra roligast är att baka med pumpa, något som jag gör ofta. Mjukkaka med pumpa är ett återkommande bakverk under hösten – som uppskattas av hela familjen, säger hon.

Hennes pumpakaka är otroligt saftig och mjuk. Den är djupt orange – och smakar såklart riktigt gott. Kakan håller sig dessutom fräsch i flera dagar.

– Pumpa och choklad gifter sig så bra. Oftast använder jag hokkaido-pumpa med mjukt skal, som dessutom kan vara kvar när man mixar den till puré. Och kakan bakad med hokkaido har en extra vacker orange färg, säger Malgorzata.

Mjukkaka med pumpa

Ingredienser:
Rund bakform med skorsten 1,5l 
120 g smör, smält
2 dl/180 g brunfarin
2 ägg
200 g pumpapuré
½ tsk vaniljpulver
En nypa salt
¾dl/50 g rågmjöl
2 dl/120 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100 g choklad (Malgorzata föredrar 70 % kakao)
Florsocker att pudra med
Smör och mjöl till bakformen
Gör såhär:
Sätt ugnen på 160ºC varmluft (utan varmluft 175ºC). Rör ihop ägg, pumpapuré, socker och vanilj.
Pumpapuré gör du genom att rosta pumpa i ugnen på 200ºC och sedan mixa till puré. Hokkaido-pumpa kan man mixa med skalet.
Blanda i smält och svalt smör. Blanda båda mjölen med bikarbonat och sikta i smeten. Använd slickepotten för att blanda i. Hacka chokladen grovt och rör i smeten.
Smöra och bröa bakformen. Häll i smeten, jämna ut ytan och ställ kakan i den uppvärmda ugnen. Baka kakan i cirka 35 minuter. Låt den svalna. Ta försiktigt ut den ur bakformen och placera på ett fat. Pudra med florsocker och dela den i bitar.