Här är maten som passar till madeira

Foto: Livets Goda
MAT & DRYCK

Ett tecken i tiden är att ”Mad about Madeira” utsågs till Sveriges bästa dryckesblogg.
Nu gör det unika starkvinet comeback. Se Niklas Jörgensens vintips, och läs om rätterna som passar drycken.

Lidingöbon har gjort många besök på den portugisiska ön – senast blev han som första svensk invald i ”Confraria do Vinho da Madeira”, en mycket exklusiv orden. Och de hade goda skäl. För drygt åtta år sedan startade Niklas Jörgensen bloggen ”Mad about Madeira” – nu har Matbloggspriset utsett den till ”Sveriges bästa dryckesblogg”.

– Jag känner en oerhörd tacksamhet. Dels att juryn vågade dela ut priset till en sida som avhandlar ett smalt ämne, men också att man inte avskräcktes av mitt val att skriva på engelska, säger Niklas Jörgensen.

Läsare från hela världen

De flesta läsarna kommer faktiskt från USA och Västeuropa. Allt fler ryssar och japaner hittar in, men även svenskar och skandinaver i stort besöker sidan regelbundet. Bloggaren konstaterar att intresset för vinet är på uppgång, men han tycker att det förtjänar ännu mer uppmärksamhet.

– Att servera madeira till mat lär bli en ögonöppnare för många. Det viktiga att tänka på är att servera vinet kylt, 10-12 C, det höjer friskheten. Men också att servera vinet ur ett korrekt vinglas. Använd ditt vitvinsglas helt enkelt, säger han.

Under lagringen utsätts madeiran både för hetta och luft. För högre kvaliteter sker lagringen i så kallad canteiro, på vindsvåningarna. Värmen får bland annat sockret att karamelliseras vilket ger en karaktäristisk bränd ton. Samtliga av de spritade vinerna är mer eller mindre söta, men den höga syran ger en friskhet som gör att de ändå inte upplevs som allt för söta.

Fyra olika stilar

Madeira delas som regel upp i fyra kategorier: ”Sercial” står för en torrare stil, ”verdelho” för en halvtorr, medan ”bual” och ”malmsey” representerar halvsöta respektive söta. Vad passar de då till för mat?

– De torrare vinerna, sercial och verdelho, är helt fenomenala ledsagare till svamprätter. Smörstekta kantareller på en toast – mer behöver inte en sercial. Lufttorkad skinka, rostade salta mandlar, krämiga soppor gör sig också fint, säger han.

– De med mer uttalad sötma fungerar ypperligt med hårdostar men även till bär- och fruktdesserter. Särskilt den sötare, malvasia – eller malmsey som engelsmännen kallar den – är strålande till bär med såväl syra som sötma. Och till chokladanrättningar såklart. I Japan har ung sercial blivit populärt med sushi och till vår matjessill gör sig verdelho riktigt fint, säger Niklas.

Delikata efter hundratals år

Sedan är tumregeln att inte servera allt för gamla viner till mat – de är en upplevelse på egen hand. Och få viner kan tävla med madeira när det kommer till ålder. Exempelvis har d’Oliveiras släppt en 1929:a i år, men även efter 200 år kan en Madeira smaka gudomligt. Niklas har druckit sorter från 1700-talet, men den godaste med ålder som han smakat var från 1811.

Det absolut yngsta vinet som får säljas ska ha en minimiålder på tre år, och en Vintage måste spendera minst 20 år på fat. För toppvinerna är det inte ovanligt med fatlagring i femtio år. De dyraste flaskorna kostar tusentals kronor, men samtidigt behöver inte en god Madeira kosta skjortan. Kolla nedanför! Missa inte Niklas tips på olika vin från respektive stil.

2008 Malmsey Harvest, Blandy’s

Nr 7833 – pris: 159 kr. (50 cl)

”För mig den främsta årgången av detta vin från firman. Det uppvisar fortfarande druvans blommighet men har också de karaktäristiska dragen som uppstår med värmen och luften. Apelsinskal, fat, bränt socker och kryddor. Smaken är härligt frisk och syran samspelar väl med sötman. Ett givet vin till julen.”

5 Years Old Boal, J.H. Goncalves

Nr. 8317 – pris: 132 kr (50 cl)

”En etikett under firman H. M. Borges. Det här vinet överpresterar och snittåldern är bra högre än de fem år som etiketten anger. Skön, knäckig känsla, rökt te och tobak. Smaken är fint balanserad och uppvisar bra koncentration. Prova kyld till en bättre lagrad hårdost. Som gjort för varandra.”

5 Years Old Sercial, Cossart Gordon

Nr. 7835 – pris: 219 kr.

”Ett märken som hör till producenten Blandy’s. Sercial har en skyhög syra och är ett ypperligt val till aptitretarna. Här får du såväl blommighet som mandlar och ett saltstänk från havsvindarna. Syran är påtaglig men lindas in av drygt 35 gram socker.”

20 Years Old Terrantez, Henriques & amp; Henriques

Nr. 90545 – pris 647 kr.

”Kungen av Madeira, druvan med den elektriska syran. Nötter, kryddor, fat i ett elegant inlindat paket och med intensitet och nerv. Firman är en av få som äger en egen vingård och här har man några hundra rankor av den legendariska terrantez. Ett fantastiskt vin.”

2005 Colheita Malvasia, Vinhos Barbeito

Nr- 92140 – pris: 397 kr. (50 cl)

”Barbeito är något av en innovatör och vinmakaren Ricardo Diogo står för en frisk, lätt stil som oftast har en uttalad syra. Detta är inget undantag. Ett fantastiskt vin med druvans parfym, rikedom och täthet. Prova det med en ost med stora saltkristaller.”