Gör pepparkakshus: Kolla in vårt bildspel

1 av 5 | Foto: Matti Östling
MAT & DRYCK

Visa upp ditt mästerverk i Stockholm.
Nu vill Arkitektur- och designcentrum ha in pepparkakshus från hela landet.
Årets tema är ”HEMligheter” – se bildspelet med tidigare bidrag.

Det är inte bara barnen som får en kick av att designa och bygga sitt eget pepparkakshus. Arkitektur- och designcentrum i Stockholm konstaterar att det är ett lekfullt sätt att närma sig arkitektur och design.
Temat för "Pepparkakshusutställningen 2016" är HEMligheter. Nu uppmanar de alla att ta fram sin skaparlust – och med hjälp av pepparkaksdeg designa sina drömmar och hemliga boendeformer.

Proffs och barn ställer ut ihop

Pepparkakshusutställningen välkomnar också alla åldrar, från proffsbagare och arkitekter – till glada amatörer. Utställningen öppnar den 1 december, och om du vill att ditt hus ska vara med så är inlämning den 25–27 november.

Utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot temat koras en vinnare i följande kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar. Prisutdelning: sker den 18 dec kl. 13.30 – och entrén är fri.

Förra året vann Louise Thornell både juryns utnämnande och publikens pris i ArkDes Peppakshusutställning. Hon har många goda råd till alla inför baket.

Louise bästa baktips

Stegen för att lyckas...
Spara tid genom att köpa färdig deg. Köp av samma märke för att undvika olika recept om du behöver flera paket.
Gör en modell av huset i papper. Då ser du hur stort huset blir och kan beräkna mängden pepparkaksdeg lättare. Klipp isär modellen och använda bitarna som mallar.
Tänk på konstruktionen. Ett tak blir tungt med kristyr och dekoration, så fördela den jämnt. För att ge stadga kan du sätta en mittgavel/vägg inuti huset som inte syns.
Skär kanterna när pepparkakan kommit ut ur ugnen medan den är mjuk. Då får du raka kanter till exempelvis vägghörn.
Planera gräddningen. Grädda färre bitar åt gången så att du hinner skära alla kanter innan pepparkakan stelnar. Fyll ut plåten med delar som inte ska skäras. Alla kanter kanske inte ska vara raka – takets kanter kanske ska vara lite mjukare?
Börja i tid! Bygg i etapper så att byggdelarna hinner torka ordentligt innan du monterar ihop dem. Annars riskerar de att vika sig. Om du har möjlighet – sprid gärna ut byggandet under flera dagar.
Om du inte vill använda bränt socker på grund av risk för brännskador fungerar kristyr lika bra. Du kan enkelt göra en egen hård kristyr med äggvita och florsocker. Blanda till en hård konsistens men ändå tillräckligt mjuk för att kunna spritsa. Använd kristyren som du använder kontaktlim, låt den torka till lite på delarna/dekorationerna som ska limmas innan du sätter ihop dem.
Garnera väggar medan de ligger ner och montera sedan. Då rinner inte kristyren. Låt den gärna torka ordentligt innan du sätter ihop delarna. Även om den inte är helt hård är det lätt att fixa en mindre skada.
Lite överkurs: Man kan tälja försiktigt på pepparkakan när den är klar, för att justera passformen. Men det kräver lite övning och teknik.
Undvik att ha polkagrisar som pelare eftersom de mjuknar och viker sig efter några dagar.
Allt ska vara ätbart. Men det är fullt tillåtet att använda sig av till exempel okokt spaghetti, knäckebröd och salta pinnar för snygga effekter.
Saker som möglar snabbt är inte att rekommendera.
Ha en stadig bottenplatta till transporten, så ditt pepparkakshus inte går sönder på vägen. Bygg gärna på bakplåtspapper så ditt verk lätt kan flyttas till utställningens podium.