Gör en sallad med trendiga grönkålen

Foto: Kocken i Klackar
MAT & DRYCK

Är du på jakt efter en fräsch lunch? Gör en varm "super food-sallad" med grönkål.
Testa receptet från Kocken i Klackar.
– En perfekt rätt mitt i veckan, fast med lyxfärger, säger Maria Pogosjan.

Grönkålen är inte bara packad med järn, C-vitamin och A-vitamin. Den innehåller även lutein, ett näringsämne inom familjen karotenoider. Dessa agerar som antioxidanter – och studier har pekat mot att lutein kan ha en skyddande effekt mot vissa åldersrelaterade ögonsjukdomar, bland annat grå starr. Grönsaken innehåller också flavonoider som även de agerar som antioxidanter. Därför klassas grönkål av många som en ”super food” – och det finns många sätt att servera den delikata växten på.

Med sesamfrön, granatäpple

Kocken i Klackar har skapat ett recept på en sallad där grön och röd kål samsas med sesamfrön, granatäpple och soja.

– Traditionellt är en sallad kall men varför inte bryta det och göra den varm? Lite godare också. Grönkål är en superfood som är underbart god att ha i salladen och den salta sojan gifter sig perfekt med granatäpplet. En perfekt rätt mitt i veckan, fast med lyxfärger, säger Maria Pogosjan.

Varm grönkålsallad

Du behöver för 4 personer:
1 påse grönkål
1/4 riven rödkål
1 schalottenlök
1 apelsin
0,5 dl soja
1 msk sesamfrön
1/4 granatäpple
Olja att steka i
Gör så här:

Hacka schalottenlök och stek till den får lite lätt färg. Tillsätt grön-och rödkålen och låt det få steka en stund. 

Förbered dressingen genom att pressa apelsinen och sedan tillsätt sojan samt sesamfröna.
Blanda ihop allt och tillsist, ha i granatäppelkärnor. Servera och njut!

ARTIKELN HANDLAR OM