Så fixar du två veganska sillar

Foto: Phoodster
MAT & DRYCK

Julbordets kan vara en utmaning för vegetarianer, men det finns faktiskt köttfria recept de flesta klassikerna.
Testa skärgårdssill och sill med senap av aubergine – både är veganska.

Hävdar dina släktingar att vegetarianism är en ny trend? Det är inte helt sant. Det tidigaste exemplet i vårt land torde vara forskaren, filosofen och mystikern Emanuel Swedenborg – han föddes faktiskt på 1600-talet. En annan svensk pionjär var författaren Johan Lindström Saxon, som levde mellan 1859-1935.

En av tio sa att de vägrade kött

Hur ser det då ut i dag? Mycket tyder på att den vegetariska trenden ökar explosionsartat just nu. Ett tecken i tiden är att Matbloggspriset utsåg en vegetarisk sajt till årets vinnare av titeln ”Folkets val”, bland fler än 100 nominerade bloggar.

Den senaste statistiken kommer dock från 2014. Då undersökte Demoskop frågan, och tio procent av de tillfrågade hävdade att de bara åt vegetariskt. Av dem uppgav sex procent att de var veganer.

Julbordets rätter kan vara en utmaning, men det finns faktiskt vegetariska recept de flesta klassikerna. Nedan har du två bra exempel från Phoodster – skärgårdssill av aubergine och aubergine-sill med senap. De slänger du ihop på ett nafs.

Vegansk skärdgårdssill av aubergine

Ingredienser:
1 aubergine
1 tsd  Liquid Smoke-sås
1/2   rödlök
1/2 dl  vegansk creme fraiche
1 1/2 dl  äggfri majonnäs
1 ask  hackad dill
2 msk  tångcaviar (ABBA svart/röd)
1/2   citron

Gör såhär:
1. Gör några hål i auberginen med en gaffel och koka upp 10-12 minuter tills den blir mjuk.
2. Skiva auberginen och lägg den åt sidan för senare.
3. Såsen: Hacka löken och dillen och rör ihop med creme fraiche och majonnäs.
4. Lägg till kaviaren och smaka av med pressad citron, salt och peppar.
5. Lägg sedan i auberginen och häll över "Liquid Smoke" såsen för extra smak.

Vegansk aubergine-sill med senap

Ingredienser:
1 aubergine (stor)
1 rödlök
2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit
1 dl socker
5 hackade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor
1 dl rapsolja
3 msk  skånsk senap
2 msk   socker
2 msk  rödvinsvinäger
1 dl  hackad dill
Vitpeppar
Salt

Gör såhär:
1. Skär aubergine i tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att vätskan drar ur.
2. Skölj bort saltet och skär skivorna i "sillstorlek" och koka bitarna i vatten i någon minut så att de blir mjuka.
3. Lagen: Blanda ihop alla ingredienser (vatten, ättiksprit, socker, kryddpepparkorn, lagerblad, kryddnejlikor) och koka upp på spisen Så for det börjar koka och sockret löst upp sig i lagen så tar du av det från spisen och låter svalna.
4. Hacka löken och blanda den med aubergine i en stor skål och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
5. Dagen som allt ska ätas: Fixa senapsåsen. Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock. (Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur så så ta ut dem ur kylskåpet någon timme innan). Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
6. Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen ifrån löken och auberginen. Blanda ner senapssåsen i grönsakerna och låt stå i kylskåpet en timme innan servering.
7. Ät med färskpotatis, gräslök och gräddfil.