Fixa nyårsstämning med Malins snittar

Foto: Malins Blogg
MAT & DRYCK

Årets sista dag ställer krav på menyn.
Inled middagen med goda snittar och ett glas bubbel.
Här är tre tips från Malin Båtmästar.

Under nyårsafton bör dina gäster aldrig stå utan något i handen. Börja kvällen med snittar. Malin Båtmästar har några bra uppslag från Malins Blogg.

2017 kommer hennes tredje kokbok, och kockens expertområde är glutenfria recept. Ett exempel är hennes salta muffins, som du ser recept på nedan. De är dessutom mjölfria – något som många middagsgäster uppskattar i dag.

Med många rätter på menyn kan det vara skönt om några av recepten är enkla. Det gäller för Malins salamirullar och knyten med parmaskinka.

– Parmaskinkaknyten är trevliga rullar med en överraskning inuti. De kan du fylla med precis vad du vill, och du kan ta någon annan skinka också om du vill det. Fantasin och humöret bestämmer, säger Malin Båtmästar.

Mjölfria salta muffins

Ingredienser:
400 g skalad potatis
50 gram smör
1 1/2 dl riven emmentalerost
2 ägg
100g rökt skinka, strimlad
En halv röd paprika, finhackad
Salt, peppar
Garnering : Ost

Gör såhär:
1. Koka potatis mjuk i saltat vatten.
2. Mosa potatisen och lägg moset i en bunke.
3. Rör ner smör, ägg, osten, skinka och paprika.
4. Krydda med salt och peppar.
5. Rör till en jämn smet, och fördela i muffinsformar.
6. Toppa med riven ost.
7. Grädda i mitten på ugnen på 225 C i cirka 15 minuter eller tills de fått en fin färg.

Parmaskinkaknyten

Ingredienser:
1 förp. parmaskinka
1 förp. kryddad, inlagd kronärtskocka
1 förp. soltorkade tomater
En bit honungsmelon, i stavar

Gör såhär:
Lägg ut parmaskinka-skivorna på ett skärbräde. Lägg en bit kronärtskocka, en tomat och en skiva melon på varje skiva. Rulla ihop. Blir rullarna väldigt stora kan du dela dem på mitten, då blir de enklare att äta och räcker till fler.

Salamirullar

Gör helt enkelt såhär:
Lägg ut en skiva salami eller medwurst på skärbrädet. Bred på ett generöst lager philadelphiaost. Rulla ihop till en rulle. Upprepa med så många skivor som du tänkt tillreda. Ställ kallt tills servering. Vid serveringsdags skär du rullarna på mitten, sticker ner en tandpetare i varje bit och dekorerar med t.ex en bit soltorkad tomat eller en oliv.

ARTIKELN HANDLAR OM