Kan jag servera stekt torsk till vinprovningen?

MAT & DRYCK

Hej!

Jag ska ha vinprovning och har köpt tre gamla trotjänare och ett nytt vin. Skulle vilja göra en tallrik med smakbitar av olika maträtter som kan passa ihop med ett av vinerna, men kanske inte så bra med de övriga. Jag har två mjuka och två sträva viner.

Vinerna är:

Parador

Beaujolais Royal

Torres Gran Sangre de Toro

Altos Las Hormigas

Har en liten idé om att stekt torsk skulle kunna gå ihop med Beaujolais Royal, eller är det helt fel?

Skulle bli jätteglad för hjälp. Jag har idétorka.

Vera Wahlqvist

Ja du, det var riktiga trotjänare du plockat fram. Fisk kan funka till Beaujolais – så länge det är smakrika tillbehör. Svårt att hitta något som passar och inte passar då ingen av dessa viner är riktigt sträva.

Skulle du inte kunna generellt prova hur väl rå tomat kontra en tomatsås passar till vin? Eller hur syran från exempelvis citron förändrar vinerna. Eller hur det bittra i ruccolasalladen förändrar röda viners karaktär. Prova även hur olika salt bidrar till att vinet ändras radikalt. Brukar vara en rolig övning.