När ska jag öppna vinerna från Portugal?

MAT & DRYCK

Hej!

Nyss hemkommen från Portugal där jag köpte på mig lite vin av bra kvalitet och årgång. Köpte bland annat några Quinta de la Rosa reserva 2000, Duas Quintas reserva 2000, Quinta do Crasto Reserva 2000 samt några mindre omtalade viner från Colares, vit och röd Chitas reserva från 92 repsektive 95.

Nu är jag givetvis nyfiken på när man skall öppna dessa flaskor, hur de utvecklas samt vad man äter till dom, har förstått att Colares kan/behöver lagras under mycket lång tid. Till saken hör väl att jag inte är den största anhängaren av uttalat mogna viner, tycker om när frukten och bärigheten finns kvar.

Tacksam för tips!

Mvh

Mats

I Colares använder man sig bland annat av en ovanlig blå druva som heter ramisco som kan ge mycket tanninrika viner. Därav mår vinerna bra av längre lagring. Passar bäst till mat, och då gärna smakrika men delikata kötträtter.

De vita vinerna i Colares görs framförallt av druvan malvasia och matchar vällagade fisk- och kycklingrätter. Då du inte gillar uttalat mogna viner så kanske du bör avnjuta några av dem redan nu :)

Quinta de la Rosa reserva 2000. De la Rosa är en av få "äkta" single quintas där alla druvor kommer från samma egendom. Rent allmänt är Quinta de la Rosas viner mycket eleganta och raffinerade med ovanligt låg sockerhalt. Alltså viner för dig som normalt tycker att portvin kan bli lite för mäktigt. Importören i Sverige heter Vinalliansen, gå gärna in på deras hemsida och sök mer information.

Quinta do Crasto Reserva 2000 håller för lagring, men är samtidigt god till smakrika blåmögelostar om man så önskar. Generellt sett sägs årgång 2000 vara ett bra år för portviner.

Duas Quintas reserva 2000 har vi tyvärr ingen information om.