Klimatsmart och rättvist vin?

MAT & DRYCK

Hej!

Om man vill vara lite klimatsmart och samtidigt gynna producenter som behandlar sina arbetare väl, vart ska man då köpa sitt vin ifrån?

hälsningar Sandra

Svar:

Det skrivs mer och mer om detta, och i dagsläget är det många producenter som arbetar ekologiskt i sina vingårdar, vilket även gynnar arbetarna. Dock är det inte så många viner som är certifierade/kravmärkta ännu på Systembolaget, men fler väntas komma. Det finns även några rättvisemärkta viner, t ex Ecologica från Argentina. Just rättvisemärkningen säkerställer att små producenter får bättre betalt och möjliggör högre löner för anställda, socialt skyddsnätverk och bättre arbetsvillkor överlag. 

När det gäller att vara klimatsmart så har vinimportören Giertz tillsammans med SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, genomfört den första svenska undersökningen kring vintransporternas koldioxidutsläpp. Denna resulterade i att viner från norra Spanien, exempelvis Rioja, genererar absolut minst utsläpp av de undersökta vinregionerna. Transporten av en liter riojavin ger bara upphov till 70 gram koldioxid. Detta på grund av att vinet fraktas med båt. I kombination med den i sammanhanget korta resvägen gör detta att Rioja kan rankas som ett av de mest klimatsmarta vinerna för svenska konsumenter.

ARTIKELN HANDLAR OM