Går marinaden in i köttet?

MAT & DRYCK

Hej Jon

Lös en tvist på jobbet. Jag påstår att en marinad inte går in i köttet t.ex vid grillning, så man kan marinera 5 min innan tillagning!!!! (köttet suger ej åt sig av marinaden). Enl. känd tv-kock räcker det att man kryddar köttet

innan.

Vad händer vid gravning t.ex gravad lax

Vänliga hälsningar

Bengt

Hej Bengt!

Nej, marinaden sugs inte upp av köttet. Får det marinera länge kan det sippra in en liten bit men det mesta av smaken kommer från den marinad som finns på köttets yta.

Vid rimning och gravning av kött och fisk är ofta salt- och sockerhalten högre och man rimmar/gravar i ett par dygn. Då drar saltet/sockret ut vätska ur köttet och tränger in ordentligt.

En del sura marinader ska också möra köttet men jag är en trogen anhängare av snabbmarinering av redan möra köttbitar.

Jon

ARTIKELN HANDLAR OM