Hur kokar jag egen buljong?

MAT & DRYCK

Hej,

jag vill ha tips på en bra koncentrerad kött- och grönsaksfond eftersom jag är allergisk mot persilja som jag misstänker ingår som krydda i buljongtärningar och färdiga fonder. Hur förvarar man den? Går det att frysa i istärningspåsar? Har liten frys.

Hej!

Antingen får du läsa det finstilta på de fonder som finns i affären eller kontakta tillverkaren om persiljan. Annars återstår bara den hårda vägen – koka din egen fond.

Skaffa så mycket kalvben som ryms i din största gryta. Skölj benen och torka av dem. Bryn dem i stekpanna i lite olja tillsammans med lite vetemjöl som du pudrar över och ett par msk tomatpuré. Gör det i omgångar. Rör om då och då så att

det inte bränns vid.

Starta ugnen på 175 grader. Skala (till cirka 2 kg ben) 3 gula lökar, 2 morötter och 200 g rotselleri. Skär i stora bitar och bryn även grönsakerna i lite olja.

Lägg benen och grönsakerna i stora grytan och täck med kallt vatten. Stoppa också i lite timjan, några svartpepparkorn och ett par lagerblad. Koka upp men dra sedan ner värmen så att det hela tiden sjuder men absolut inte stormkokar. Låt det sjuda i 8 timmar (jajamen, 8 timmar) Skumma då och då och se till att inget bränner vid i botten.

När fonden är klar kan du antingen sjuda ihop den ytterligare för mer koncentrerad smak eller kyla den och sedan frysa i lagoma portioner, till exempel i en pensionerad isbitslåda.

Vänliga hälsningar,

Jon