Varifrån kommer bästa olivoljan?

MAT & DRYCK

Hej! Varifrån kommer den bästa olivoljan - vilket land?

MVH Ketty Magnusson

Hej Ketty!

Svårt att ge ett rakt svar på den frågan. (Man vill ju inte orsaka diplomatiska förvecklingar.)

Det beror på vilken stil du gillar. Själv försöker jag hitta peppriga och gräsiga sorter för att ha till dressing eller att doppa brödbitar i – alltså när olivoljan ska spela huvudrollen. Till matlagning passar det bättre med någon mildare sort. Ofta får prislappen styra.

Mycket generellt kan man säga att:

? Italienska olivoljor från Toscana är kryddiga och peppriga, De från Umbrien är lite mildare. Liguriska oljor mildare ändå och syditalienska mer åt det fruktiga hållet.

? Spanska oljor brukar ha nöt- och/eller mandeltoner. Även där blir oljorna fruktigare ju längre söderut man kommer.

? Grekiska oljor är kraftiga och gräsiga. De från Kreta sägs i vissa fall ha äppeltoner.

Men det finns naturligtvis mängder av undantag från de här ”reglerna”.

Olivolja är hållbart så köp några flaskor och gör en provning. Enda sättet att ta reda på vilken sort som är bäst – för dig.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson