Hur lagar jag Bourbonkyckling?

MAT & DRYCK

Hej Jon!

För några år sedan flög jag till Boston för att se Bruce Springsteen & The E Street Band spela. De var, som alltid, klockrena. Emellertid hade jag under resan även tillfälle att äta Bourbonkyckling med ris, och oj vilken smakupplevelse! Har inte lyckats hitta ett bra recept, anpassat till svenska förhållanden. Kan du hjälpa mig? Att åka till Boston enkom för att äta kyckling, verkar lite överambitiöst, trots allt...

Vänligen

Britt

Hej Britt!

Här är ett recept från sajten ”Whiskyguiden”. Hoppas det motsvarar den goda kycklingen du fick i Boston.

Bourbonmarinerat kycklingspett med mangosalsa och sallad

(Fyra personer)

Ingredienser

500 g kycklingfilé

2 stjälkar citrongräs

0.5 dl japansk soja

2 msk whiskey, gärna amerikansk

1 finhackad spansk pepparfrukt

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk salt

Mangosalsa:

1 liten mango

1/2 rödlök

1 tsk strösocker

rivet skal och saft av 1 lime

2 msk hackad färsk koriander

1 tsk finhackad spansk peppar

2 krm salt

1 msk whiskey, amerikansk

Risonisallad:

1,5 dl risoni

1 gurka

1 litet äpple

1 tsk pressad lime el citron

1 romansallad

1 kruka rucola

2 krm salt

1 krm nymald peppar

Gör så här:

1. Skär kycklingen i 2 cm stora kuber. Krossa citrongräset med baksidan av en kniv och skär det i bitar. Blanda det med resten av ingredienserna till marinaden utom salt och lägg i kycklingen. Låt stå i kylskåp minst 4 timmar.

2. Dela mangofrukten på varje sida om kärnan som sitter i mitten. Ta bort skalet och skär fruktköttet i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken.

3. Blanda socker, limeskal, limesaft, koriander, pepparfrukt, salt och whisky. Lägg i mango och rödlök. Låt alltsammans stå i rumstemperatur och vila cirka 2 timmar före servering.

4. Koka risoni enligt anvisningarna på förpackningen. Spola det i kallt vatten och låt rinna av. Skär gurkan i bitar. Kärna ur äpplet och skär det i tunna klyftor, pressa över lime eller citron. Riv romansalladen i bitar. Ta

bort grova stjälkar på rucolan. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

5. Ta upp kycklingen och låt marinaden rinna av. Trä upp på spett, sätt de mindre bitarna på samma spett så att grilltiden blir densamma. Strö på salt och grilla 3–4 minuter på varje sida. Ta gärna bort en bit och kontrollera

att de är genomstekta.

6. Servera med risonisallad och mangosalsa.

Och här är en annan, mer amerikansk variant:

Stek 800 g kycklingdelar i ugnen tills de är nästan klara. Pensla med glazen och stek i tio minuter till. Servera med exempelvis ris.

Glazen – blanda alla ingredienserna i en skål:

2,5 dl bourbonwhiskey

1 dl farinsocker

2 dl ketchup

2 tsk worcestershiresås

4 msk vitvinsvinäger

1 msk pressad citron

3 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk osötad senap

Smaka av med salt och peppar.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson