Hur ska jag använda tryffeln?

MAT & DRYCK

Hej Jon!

Jag köpte en liten glasburk med svart tryffel när jag och min sambo var i Rom, och firade min 40-årsdag, hösten 2004.

Nu undrar jag hur jag skall använda den på bästa sätt. Jag har hört att man gärna skall "koka ur" den i grädde för att ta tillvara smaken på bästa sätt. Att bara skiva den över en pasta eller annat, blir tydligen inte så bra.

Har du några bra tips på recept eller annat för att kunna njuta så mycket som möjligt av denna burk? På burken står det "Summer Truffles" och det är 50 g, varav 40 g tryffel.

Det skulle vara jätteskoj med tips på detta!

Vänliga hälsningar

Christer Fischier

Hej Christer!

Tryffel har ju stor smak – men inte stark – så det brukar bli bäst attkombinera med något enkelt som inte smakar massor i sig självt. Pasta,äggrätter och risotto är klassiska följeslagare.

Det bästa jag ätit i tryffelväg är stekt ägg med hyvlad vit tryffel över. Men det var vit tryffel, den var färsk och drivan var mycket generös.

Föreslår att ni hittar på något annat.

En variant är att hacka tryffeln (spara ett par snygga skivor till garnering om ni har då det räcker) och fräsa försiktigt med lite hackad lök och sedan göra en sås med lite buljong, kanske en mycket liten slatt vitt vin och grädde. Servera till just pasta som förrätt.

Eller gör samma typ av sås och vänd ner lättkokt purjo i såsen. Servera till halstrade pilgrimsmusslor eller en hummersvans.

Vänta er bara ingen smakexplosion. Det blir förmodligen fråga om mycket subtila aromer. Ett tips är att hjälpa till med några droppar tryffelolja.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson