Kan man äta "rosa" fläskkött?

MAT & DRYCK

Jag har alltid trott att fläskfilé och annat griskött måste vara genomstekt, men i alltför många tv-matlagningsprogram så serveras köttet rosa.

Går det att äta "dåligt grillad" fläskkarré och filé utan att man riskerar att bli sjuk?

Mvh Mia, Stockholm

Hej Mia!

Livsmedelsverket säga att allt kött ska upphettas till över 70 grader (då är det riktigt genomstekt) för att man inte ska riskera att bli sjuk.

Å andra sidan äts väldigt mycket nöt- och lammkött som är rosa eller blodigt och bara är upphettat till 55–65 grader och mycket få blir dåliga av det.

När det gäller griskött så tycker nog de flesta att det också är godare genomstekt. Helt säkert så med karré och spjäll. Fläskfilé kan gärna få vara aningen rosa, tycker många kockar (jag med) eftersom köttet blir saftigare då.

Men vill du vara helt säker på att inte drabbas av otrevliga bakterier så genomstek köttet.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM