Hur grillar jag till 80 personer?

MAT & DRYCK

Hej,

Ska ha en fest med runt 80 personer. Tankte köra grillat. För att tajma så att kottet blir klart ungefär samtidigt for alla gäster kommer jag ihåg att jag hört att om man "förkokar" så behöver man bara grilla

sista minuterna. Betyder det koka i vatten eller i ugn?

Det blir kycklingklubbor, stekar och fläskkött. Hoppas du kan hjälpa mig med denna fråga.

MVH

Lennart

Lennart, Lennart, Lennart? jag hoppas du vet vad du ger dig in på.

Mitt standardråd är att inte grilla till mer än åtta pers. Men 80 går säkert bra det med – om du planerar och lägger ner lite arbete.

Gör så här: Kör dina olika köttbitar i ugnen. Börja på 225 grader i några minuter för att stänga köttets porer, dra bums ner till 125 grader och stek klart till önskad innertemperatur – minus 3–4 grader. Köttet töffar klart av sig självt när du tagit ut det.

Ge grillyta och pensla med en god glaze när det är dags att äta.

Problemet för din del är att hålla kött till 80 pers ganska varmt för att sedan grilla det klart på en gång.

Slå in stora mängder kött i folie så håller det värmen.

Sedan behöver du en jättestor grillbädd (eller åtta kompisar med varsin grill) – eller väldigt tålmodiga gäster.

Mitt tips: Grilla dagen före och servera som kallskuret. Nästan lika gott och du slipper magsår.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM