Hur får jag biffen mör?

MAT & DRYCK

Hej

Hur kryddar och steker man en utskuren biff så att det blir smakrik och mör?

Har provat olika varianter, ibland lyckas det, ibland inte.

Anki

Hej Anki!

Välj marmorerat kött. Det smakar mer och blir saftigare.

Ta fram biffarna ur kylen en timme i förväg så att de inte är iskalla när du ska steka dem. Salta och peppra innan du steker.

Snåla inte med smöret/oljan. Fettet tränger inte in i köttet så det har ingen betydelse för eventuella beach 2007-planer.

Stek på ganska hög värme så att du får en fin stekyta. En biff som är 1 cm tjock behöver ungefär 1 minut per sida i pannan. Genomstek inte! Då blir köttet oundvikligen grått och torrt.

Festar du med riktigt tjocka biffar så bryn dem hastigt enligt ovan och stek sedan klart i ugnen på 125 grader. Använd stektermometer för att hålla koll på köttet. Ta ut när den visar en innertemperatur på 60–65 grader. Låt köttet vila några minuter innan du skär upp det.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM