Kan jag byta ut vetemjölet?

MAT & DRYCK

Hej hej!

Tänkte vara lite nyttig o skippa vetemjölet. Vad kan jag byta ut det mot vid bakning, matlagning osv? Går det med dinkelmjöl? Är det nyttigare? Kan man byta ut det rakt av?

mvh Astrid

Hej Astrid!

Att byta till fullkornsbröd och fullkornspasta – i varje fall delvis – kan väl vara en bra idé. Du får i dig betydligt mycket mer fibrer och fullkorn mättar bättre. (Dessutom tycker jag att fullkornsbröd ofta är godare än vitt bröd.)

Dinkel är en äldre sorts vete som anses mycket nyttigt. Testa nästa gång du bakar. Det blir i alla fall goda brödbullar av det.

I matlagning tycker jag att du med gott samvete kan fortsätta använda vanligt vetemjöl eller majsena om du inte äter väldigt mycket redda såser och soppor. Men vill du ha andra alternativ så mixa ner rotsaker som morötter, selleri eller palsternackor för att få fylligare såser/soppor.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM