Hur gör jag med planksteken?

MAT & DRYCK

Hej!

Har en ”gammal hederlig” ekplanka för plankstek som jag köpt på loppis, har försökt hitta recept i mina gamla kokböcker och på nätet hur man gör men viktiga uppgifter saknas.

Ska plankan förvärmas innan moset, tomaten, såsen och köttbiten kommer på, lämplig ugnstemperatur? Ska man slipa av plankan då och då för att få mer eksmak?

Har även någon gång ätit fisk tillredd på planka, den fick en lätt rökig smak från plankan vilket jag tyckte blev väldigt gott – har du något recept?

Leif

Hej Leif!

Håller med om att det inte är särskilt lätt att hitta recept och tips om plankstek. Jag har själv aldrig lagat något på planka men här är vad jag lyckats gräva fram.

Börja med att olja in plankan med neutral matolja.

Värm sedan plankan i 225 graders ugn så att den blir riktigt het.

Gör såsen.

Laga till moset.

Dela tomaterna och strö på lite salt och riven ost.

Salta och peppra köttet och bryn det hastigt runt om i stekpanna. Ta en rejäl köttbit (entrecôte eller väl marmorerad ryggbiff) på 400–500 g annars blir den för genomstekt.

Spritsa moset runt kanten på den heta plankan. Lägg köttet och tomaterna i mitten. Häll såsen bredvid. Den kan du också värma och servera separat.

Stek 10–15 minuter i ugnen så att köttet blir klart och potatismoset får fin färg.

Det är säkert en god idé att slipa plankan, både av hygiensiska skäl och för att få mer smak av ek.

Har tyvärr inga fiskrecept för planka men det borde gå bra att ersätta köttet med en lika stor bit skinnfri laxfilé och kanske byta tomaterna mot sparris och köttsåsen (béa?) mot exempelvis hollandaise eller en kall och

örtig gräddfilssås som slipper gå plankan. Eftersom laxen inte ska bli lika varm som köttet kan du låta moset stå 5 minuter på egen hand i ugnen och sedan lägga dit fiskbiten.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson