Kan man steka i olivolja?

MAT & DRYCK

Hej,

Jag har hört någonstans att det inte skulle vara så bra att använda olivolja till stekning av mat, utan att olivolja bara bör användas till sallader.

Orsaken skulle vara att de nyttiga ämnena i oljan förstörs vid upphettning av oljan, och att man därför lika gärna kan steka i rapsolja, tillexempel.

Jag kan dock inte finna någon belägg för detta påstående, vet du något om det?

Mvh  Harry

Hej!

Jag vill först fega mig och säga att man inte ska vara tvärsäker när det gäller att uttala sig om vilken mat som är nyttig och vilken som är rena döden att sätta i sig. Det kommer ständigt nya rön och inte sällan säger forskarna emot varandra.

Alltnog, jag har inte hittat någon som avråder från att steka i olivolja. Tvärtom rekommenderar de flesta att man använder oljor med hög halt enkelomättade fetter, som olivolja – och rapsolja.

Du bör undvika oljor med hög halt fleromättade fetter till stekning. Det är till exempel solrosolja och linolja.

Olivolja är något mindre bra än rapsolja eftersom den börjar ryka redan vid 190 grader. Rapsolja tål 238 grader. Olja som hettas upp över rykpunkten förstörs och smakar illa. Dessutom kan den börja brinna.

Ett knep: Stek i olja men lägg i en klick smör så att du får en ”steksignal”. När smöret är ljust nötbrunt är temperaturen lagom för att steka till exempel en biff eller en kotlett.

Mitt råd: Stek i smör och billig rapsolja eller neutral olivolja om du inte vill ha kraftig olivsmak på det stekta. Då får du hala fram den dyrare jungfruoljan ur skåpet.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson