Hur gör man Burek?

MAT & DRYCK

Hej!

Var i Bosnien i förra veckan och jobbade. Då fick jag tips på och provsmakade en rätt som heter Burek. Känner du till den?

Jag skulle väl beskriva den som en "inbakningsrätt" i vilken man kan baka in exempelvis skinka, ost eller köttfärs och det man bakar in i tycks vara nån variant av smördeg. Man äter den framför allt till lunch och är riktigt god. (Jag provade köttfärsvarianten.)

Undrar om du har något recept på den här rätten.

Hälsningar

Jan-Erik

Hej Jan-Erik!

Det finns många olika varianter av burek eller börek som det kallas i Turkiet. Du kan göra en lite tjockare deg eller göra en mer pajliknande burek i långpanna och fylla den/dem med färskost, spenat eller som du skriver med skinka eller köttfärs.

Här är recept på en medelstor cigarrformad variant med köttfärsfyllning i frasig filodeg.

(8 rätt stora ”cigarrer”)

1 paket fryst filodeg

1 vitlöksklyfta

1 liten gul lök

4 msk hackad persilja

50 g smör

300 g lamm- eller nötfärs

3 msk tomatpuré

0,5 tsk sambal oelek

0,5 tsk timjan

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Tina filodegen. Det står på paketet hur du ska göra.

2. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka persiljan.

3. Fräs löken och vitlöken mjuk tillsammans med persiljan i lite av smöret i en stekpanna. Smält resten av smöret i en liten kastrull.

4. Häll köttfärsen i stekpannan tillsammans med tomatpurén, sambal oeleken och timjanen. Bryn färsen och smaka av. Behövs mer salt? Låt färsen svalna.

5. Värm ugnen till 225 grader.

6. Dela filoarken på mitten med en vass kniv. Lägg ut ett halvt ark och pensla det med smör. (Förvara de ark du inte jobbar med under en fuktig handduk. Annars torkar de.) Lägg på ytterligare ett halvt ark. Lägg ut en sträng av färsen i ena änden av det dubbla arket. Lägg inte ända ut i kanterna utan spara cirka 2 cm marginal. Vik in de två sidokanterna så att de täcker lite av färsen. Rulla ihop hela härligheten till en cigarr. Lägg på papprad plåt och pensla med smör. Upprepa med de 7 andra dubbelarken så att du får 8 rullar.

7. Baka 5–10 minuter i ugnen tills cigarrerna fått fin färg. 

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson