- Det finns svensk mat som är helkass

Karin Ahlborg chattade om matkvalitet och lågprismat

MAT & DRYCK

Olle säger: Varför all denna billighetshets? Bra mat måste väl få kosta - eller?

   Karin Ahlborg säger: Hej! Jag håller med dig - bra mat kan inte bli hur billig som helst.

Fia säger: Hej, jag undrar om det fortfarande finns risk för galna ko-sjukan om man äter kött från vissa länder?

   Karin Ahlborg säger: Det finns en väldig massa fall av BSE - Galna Kosjukan- i Europa och andra delar av världen.

Gunnar säger: Bör man bojkotta Lidl? Varför i så fall?

   Karin Ahlborg säger: Nej, jag tycker inte att man ska bojkotta Lidl. Det finns bra grejer hos dem också, men man ska veta att det är något helt annat än vad vi är vana vid i Sverige.

Mette säger: Det är inte bara Lidl varor man börjar fundera över. Ta tex. OldElPaso}s tacokryddmix, innehåller mest bara kryddor. Men i slutet av ingrediensförteckningen står med fet stil: ”Kokas före användning”. Det får en att fundera på varför står det så och det innehåller mest kryddor? Finns det nån bra förklaring eller är det dåliga kryddor de använder sig av?

   Karin Ahlborg säger: Hej! Det har jag inte sett och jag vet inte varför man skulle vara tvungen att koka kryddor.

marre säger: Kan man alltid lita mer på svensk mat?

   Karin Ahlborg säger: Det beror på vad du menar. Det finns svensk mat som är helkass, men när det gäller matsäkerhet - sjukdomar, antibiotika och liknande så är vi ett av världens bästa matländer.

Lena säger: Var/vad äter vi och var handlar vi när vi är utomlands? Är deras (Lidl)mat annorlund än i Tyskland ?

   Karin Ahlborg säger: Lidls mat är inte synonymt med tysk mat. Lidl är starkt ifrågasatt i både Tyskland och Frankrike.

CarlPedal säger: Hej Karin! I andra länder inom EU, har man andra regler vad gälelr antibiotika och användning av steroider i fodret till mjölk- och köttdjur. Innebär det någon risk för oss i Sverige om vi äter importerade produkter?

   Karin Ahlborg säger: Den risk det innebär - och som vi inte kommer ifrån - är att resistenta bakteriestammar får fäste i Sverige.

Gunnar säger: Hur är förhållandena för djur på kontinenten jämfört med i Sverige?

   Karin Ahlborg säger: Det är svårt att vara generell för det finns naturligtvis djur som har det fantastiskt hos bönder som bryr sig om dem i övriga världen, men i lagstiftning har vi mycket hårdare krav för djurens välbefinnande än vad man har i andra länder.

Vivan säger: Marit Paulsen hetsade mot matpriserna på tv i går. Håller du med om att maten är för dyr här?

   Karin Ahlborg säger: Jag har svårt att svara på det för jag tycker att bra mat måste få kosta.

lina säger: Finns det något man bör kolla efter för att se om maten eventuellt kan vara dålig - eller mindre bra - mer än bäst-före-datum då?

   Karin Ahlborg säger: Jag vet inte riktigt vad du menar. Om du exempelvis menar hur man ser att kött är bra så räcker varken tiden eller utrymmet här till för att gå igenom det. Överhuvudtaget är det numera jätttesvårt att kolla maten i affären.

Stina säger: Hej, måste man köpa svensk köttfärs, eller är det ok att köpa från tex Irland? Den är ju så mycket billigare.

   Karin Ahlborg säger: Jag har svårt att tro att det skulle vara farligt att äta kötttfärs från Irland på något sättt. Sedan beror det väl på vad man tycker är viktigt - transporter, djurfrågor med mera.

Stefan72 säger: Jag har funderat på att börja köpa ekologiskt kött. Men vad innebär det egentligen? Har djuren det bättre eller ahr det bara med miljön att göra?

   Karin Ahlborg säger: Ekologiskt kött betyder bland annat att djuren ätit obesprutat foder. Det säger ingenting om hur djuret hålls

Mette säger: Stämmer det att vissa kryddor kan innehålla salmonella? har hört nåt sånt tidigare, kanske är därför de vill att man kokar kryddorna för att företaget ska vara på den säkra sidan och inte få klagomål om man skulle bli sjuk?

   Karin Ahlborg säger: Jag vet faktiskt inte.

Per säger: Hur är det med importerade mjölkprodukter som säljs på ica, är dom dåliga?

   Karin Ahlborg säger: Jag vet iinte vilka mjölkprodukter du menar, så det kan jag inte svara på.

mamma mu säger: Vilken tycker du är den viktigaste matfrågan i dag, för oss konsumenter?

   Karin Ahlborg säger: Kvaliteten på maten. Utan tvekan! Och att vi måste få veta mer om maten, exempelvis ursprunget, så att vi kan göra de kvalitetsval som är viktiga för oss.

Andrea säger: Om nu lågprismaten är så himla dålig. Borde inte länder som Tyskland vara utplånade på människor? Kanske vi svenskar borde lära oss att tåla mer

   Karin Ahlborg säger: Det är konstigt attt alla tror att alla tyskar livnär sig på matvaror som säljs på Lidl. Så är det naturligtvis inte. Visst, vi kan säkert lära oss att tåla taskig mat med suspekt ursprung och konstiga tillsatser. Men vill vi det?

TLink säger: Vilket är bäst ur ekologisk synvinkel, att köpa ekologisk odlade grönsaker från t.ex Sydafrika som transporteras hela vägen hit, eller ska man köpa svenska grönsaker som inte är ekologiskt odlat?

   Karin Ahlborg säger: Jaa, du. Jag är ingen miljöexpert men en gissning är ju att transporten från Sydafrika äter upp hela miljövinsten och lite till.

peter säger: Vad ger dig rätt att uttala dig om kött? Skulle verkligen uppskatta om du kompletterade artikeln med din utbildning på området så man vet att det inte bara är dina personliga åsikter som med all sanolikhet kan förkastas. antar att du är för feg för att svara på frågan..

   Karin Ahlborg säger: Som alla journalister som ägnar sig åt ett specialområde så läser man in sig på ett ämne, man talar med experter och gör studiebesök. Det är mest så jag har lärt mig. Dessutom har jag restaurangutbildning och har arbetat på utvecklingsavdelningen på ett stort livsmedelföretag.

P-G säger: Jag såg på Rapport att mat till färdigprodukter rest kors och tvärs över hela jorden. Helt sjukt - finns det inget man kan göra för att sätta press på företagen?

   Karin Ahlborg säger: Jo, det går ju att ringa och tala om att man är missnöjd. Det går också att lämna kvar alla varor som inte redogör för ursprung och tillverkningsland. Fast man kommer att bli ganska mager efter tag om man undviiker att köpa de omärkta produkterna. Inte ens EU:s vetrinärer lyckas spåra varors ursprung.

jonna säger: Man är inte direkt imponerad av Lidl, efter allt som stått om dem i media. Handlar du där, eller skulle du kunna tänka dig att göra det?

   Karin Ahlborg säger: Man kan säga att jag plikthandlar där då och då för att hålla koll, men det går inte att ha Lidl som sin basbutik eftersom de har så få varor, varav minst en tredjedel består av godis, kakor, chips och läsk.

säger: Hur många mil ska våra livsmedel åka egentligen? Etik, djurhållning, miljötänkande, ska vi i Sverige bli beroende av storeuropa och inte kunna vara självförsörjande på något sätt?

   Karin Ahlborg säger: Jag håller med dig. Det är faktiskt inte klokt med detta kuskande av mat och visst, risken finns ju att vi slår ut vvår egen livsmedelsförsörjning.

Martini Munter säger: Varför är det så dyrt att äta nyttig mat, detta är väl en stor anledning till fetma i sverige?

   Karin Ahlborg säger: Men nyttig mat är inte dyr. Jag tror snarare att det är vår brist på kunskap som gör att vi äter lite halvdant.

anna säger: Maten verkar ha blivit billigare sen vi gick med i EU, men har det inte kommit in en massa skitmat också, som vi tidigare har sluppit?

   Karin Ahlborg säger: Jag tycker absolut att vi får sämre och sämre mat eftersom prisfokuseringen är så total. När såg du senast någon affär göra reklam för sin utmärkta kvalitet istället för sitt låga pris?

Moderator säger: Sista frågan kommer från ”tm”

tm säger: Vi människor tål ganska mkt även dålig kvalite på maten. Värre är rökning,alkohol,diskmedlet vi använder OBS-skölj noga.Det är framför allt all sockerberikning som förstör-blodsockret åker i höjden och kolhydraterna omvandlas till fett. Där är den största faran,eller hur?

   Karin Ahlborg säger: Ja, sockerdebatten har ju pågått ett tag, även om jag tycker att den har varit ganska överdriven. Nu sänker man halten tillsatt socker i mängder av produkter eftersom folk inte längre vill köpa sockerbomberna. Tack alla chattare, det har varit jätttekul att "prata" med er!