Karin Ahlborg: Stoppa fettpaniken

- ge ungarna glass i stora lass!

MAT & DRYCK

Dagisbarn ska inte längre få fira födelsedagen med glass.

För barnen kan bli tjocka.

Men snälla! Stoppa fettpaniken nu!

Varje vecka: Vår mat med Karin Ahlborg.

I en tidningsartikel berättar personalen på ett dagis att de i stället festar på frukt och så får barnen leka "Hela havet stormar" när de fyller år.

Inget ont om frukt, men glass är det inte.

Mina erfarenheter av barn säger mig att de har två njutningar som små: godis - och glass. Det kan dessutom sysselsätta en fyraåring i en vecka att fundera över vilken glass man bör bjuda på, om det ska vara chokladsås eller kanske lakritssås till eller varför inte sådana där fina silverkulor att strössla över. Åh, så gott det ska bli!

Men nu kommer alltså fettnojjiga dagisfröknar och politiskt korrekta föräldrar och tar bort glassen. På födelsedagen.

Glass är inte farligt. Det är inte gift vi pratar om. Det är mat. Det är – i bästa fall – ägg, socker, mjölk, grädde och frukt. Fetthalten ligger runt 10 procent och det är då mycket mindre än i falukorven.

Men sockret, gnölar någon. Vi ska inte vänja barnen att äta sött.

Sorry, men det är redan försent. Smaka gärna på bröstmjölk om du inte har gjort det. Den är söt. Väldigt söt.

Det är förstås jättebra att man ser över maten som serveras på dagis och skolan och ser till att det blir vettiga mellanmål, som mättar. Kräm och nyponsoppa är inte mycket att få i magen.

Men därifrån till att ta ifrån barnen glädjen och njutningen i födelsedagsglass, är steget för stort.

Skulle en unge bli fet för att varje födelsedag firas på dagis, så är det inte glassen det är fel på. Då är barngrupperna åt helskotta för stora.

Om barnen av någon moralpanik-anledning inte ska få äta glass med sina kompisar på den märkvärdigaste dagen, då ska banne mig personal och föräldrar låta bli sitt nam-nam till kaffet på jobbet. Det ska inte firas något med tårta, det ska inte gås ut och tas en öl med arbetskamraterna. Ingen ska tackas av med något mumsigt.

Ta några russin, vetja!

Ikväll köper jag...

BU!

Listan

Här handlar vi vår take away:

Karin Ahlborg