Svenska tomater är dubbelt så dyra – men ingen vet varför

Karin Ahlborg: Är det bara för att de odlats i Sverige?

MAT & DRYCK

I går kunde jag välja mellan tomater för 50 kronor kilot och 20 kronor.

Vad skillnaden var?

Ingen aning, hörru!

Det ville ingen berätta.

De dyra tomaterna hette Österlentomater.

De billiga tomaterna kommer från Holland.

De svenska är mer än dubbelt så dyra som de holländska.

Jag blir nyfiken och nästan lite upphetsad. Tänk om de här dyra, svenska tomaterna är ljuvligt goda, saftiga och söta? Det kanske är en speciell tomatsort som är svårodlad men ändå odlas för att den är så fantastiskt god?

På kartongen får jag ingen upplysning alls om de svenska tomaterna mer än att de kommer från Simrishamn. Är de odlade där eller bara packade? Vad är det för sort? Är de dyra bara för att de odlats i Sverige?

Nada.

Då försöker jag fråga personalen i affären.

– Näää, jag vet inte om det är något speciellt. Nää, jag har inte smakat dem.

Jag velar. Det verkar ju dumt att köpa tomater för mer än dubbla priset om de inte smakar mer och bättre. Fast jag kanske går miste om en smakupplevelse och erfarenhet om jag inte köper dem.

Det slutar med att jag inte köper någon tomat.

Varför ska det vara så svårt för affärerna att berätta om sina varor? Blir producenter av lågprismat arga och kastar ruttna ägg på den affär som vågar lyfta fram en kvalitetsvara framför skräpet?

En gång i tiden användes fraser som ”extra prima”, ”högsta kvalitet” eller ”extra mycket kött” i annonser och i butikerna. Det låter som hämtat ur en pilsnerfilm och helt verklighetsfrämmande numera.

Prisfokuseringen som butikskedjorna är ansvariga för håller på att kollra bort oss totalt, så att vi inte längre frågar efter vad vi får för pengarna.

Vi kanske lika gärna kan lägga tjugan direkt på tallriken och ta en näve kosttillskott?

PS. Österlentomater får gärna ringa mig och berätta varför jag borde köpa deras tomater.

Karin Ahlborg

ARTIKELN HANDLAR OM