Låt bli vårt salt

”Effekten på folkhälsan är inte bevisad”

MAT & DRYCK

Salta eller inte salta. Det kommer att bli nästa stora matfråga – eller pekpinne, för den som vill.

Vi bör äta mindre salt, anser Livsmedelsverket. Karin Ahlborg håller inte med.

I höst inleder Livsmedelsverket sin kampanj för att få oss att minska mängden salt vi sätter i oss.

Jag gissar att de kommer att slå fast att mer salt ger högre blodtryck, men det här är en fråga som forskare grälat högljutt om de senaste 30 åren.

Det finns mer än

20 000 studier gjorda på ett eventuellt samband mellan salt och blodtryck – och därmed ökad risk för stroke och hjärtinfarkt.

Men ingen av studierna har lyckats slå fast en gång för alla att det verkligen finns ett samband.

Livsmedelsverket vill ändå att vi ska sänka vårt genomsnittliga saltintag på 9–10 gram per dag till 5–6 gram.

Jag tycker att man borde välja sina strider.

Vi har nyss varit utsatta för akrylamid-larm, ”mindre fett”-kampanjer och ”mindre socker”-kampanjer.

Nu kommer alltså ”mindre salt”-kampanjen utan att man kan säga att detta kommer att ha någon effekt på folkhälsan.

Det är dessutom så att sänkningen inte alls är vad som egentligen rekommenderas av de forskare som sett ett svagt samband mellan salt och blodtryck för vissa grupper.

Då skulle vi ner på 3 gram koksalt per dag, men Livsmedelsverket vet att det aldrig skulle fungera. Vi skulle inte äta den maten.

Vi har en naturlig saltaptit. För råttor ligger den på omkring 8–9 gram per dag, får äter 15 gram per dag om de får välja fritt.

Vad forskare däremot börjar enas om är att det finns en minoritet människor som är saltkänsliga.

Deras blodtryck ökar med mer salt.

Och eftersom riskgruppen finns tycker jag att vi kan kräva att maten vi köper märks med salthalt precis som den märks med energi, kolhydrat, protein och fett.

I dag kommer saltet vi äter till 75 procent från livsmedelsindustrin.

För den som är saltkänslig eller blivit rekommenderad saltfattig kost av läkare går det i dag knappt att få ett hum om hur mycket man sätter i sig.

Så gärna en lag för bättre märkning, men inte en meningslös matkampanj.

Heja!

Bu!

I kväll köper jag...

Karin Ahlborg

ARTIKELN HANDLAR OM