Håll recepten hemliga

Familjerecepten en skatt värd att värna

MAT & DRYCK

Man behöver inte vara stjärnkock för att laga exklusiv mat.

Det räcker med att våga vägra lämna ut sina recept.

Maten vi äter i dag är sig väldigt lik från familj till familj.

Det är samma korvar, samma skinka och samma leverpastej köpt i samma butikskedjor.

Nästan allt är sig likt vare sig du handlar i Skåne eller i Jämtland. Och recepten kommer från Tina eller Ica eller denna tidning.

Men eftersom vi ändå vill skilja ut oss från mängden söker vi efter det ovanliga. Det kan vara att droppa namn från speciella gårdar när vi berättar om middagen i går eller att tvinga ner skallerorm fast den smakar pyton.

Men inte blir du så unik som du önskar i alla fall.

Svaret finns i familjerecepten. Och i att inte lämna ut dem i tid och otid.

Recepten i dag är fler än gräshopporna i Bibeln och allmängods via kokböcker, tidningar och mat-teve och vi inser kanske inte att vissa av dem kan vara en skatt att bevara för sig själv.

Håll med om att det skulle vara en skön känsla att veta att senapsharen som väcker beundran är ditt, och bara ditt, recept.

Vill man äta den igen får man komma till dig.

Min mormor hade ett gäng hemliga recept som jag aldrig kom på tanken att be om.

Men jag skulle verkligen, verkligen önska att jag kunde smaka hennes råglimpa igen.

Nu är det för sent, men jag trivs ändå med tanken på att mormors limpa inte var en limpa vilken som helst.

Jag har smakat något som inte många andra gjort.

Jag har räddat några av min mammas recept och lagar både paprikakyckling och purjotårta när min lillebror, som inte har recepten, kommer.

Jo, han gillar också vetskapen att det är rätter som inte vankas varje dag och som hör till familjen.

Jag skulle aldrig lämna ut dem och man får leva med att bli betraktad som en satkärring när man svarar nej om någon frågar efter receptet.

Så småningom ska jag skriva ner familjerecepten, de som är vår signatur, och fördela dem rättvist mellan ungarna.

Förhoppningsvis kommer de att bjuda varandra på mat som är riktigt exklusiv - vår mat.

I kväll köper jag...

Veckans frågetecken

Karin Ahlborg

ARTIKELN HANDLAR OM